IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюксел и Лондон договориха движението на данни през Ламанша

Европейската комисия в понеделник прие т. нар. решения за адекватност, които ще позволят на компаниите да изпращат данни между ЕС и бившата страна членка

16:50 | 28.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) даде официално зелена светлина за решение, което ще гарантира свободния поток от данни между блока и Великобритания, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК) в понеделник прие т. нар. решения за адекватност, които ще позволят на компаниите да изпращат данни между ЕС и бившата страна членка, без да се страхуват, че могат да нарушат стриктните правила за личните данни на Брюксел.

„Това е много голяма сделка за всеки бизнес, опериращ във Великобритания, тъй като така се избягват усложнения, които биха могли да засегнат потоците от данни от Великобритания за ЕС“, посочва Рафи Азим-Кан, адвокат по защита на личните данни за Pillsbury.

Докато ЕС и Великобритания все още водеха преговори за финасния вариант на сделката си за търговските отношения след Brexit през декември, европейските представители намериха временно решение за период от 6 месеца, което да гарантира потока от данни.

За да се отговори на някои от притесненията на Лондон, в бъдеще има възможност Островът да се оттегли от европейските правила чрез вкарването на клауза, която предвижда преразглеждане на сделката за трансфер на данни на всеки четири години.

„Много внимателно изслушахме притесненията“, изразени от Европейския парламент, „най-вече за възможността за бъдещо разграничаване от нашите стандарти от британската рамка за поверителност“, заяви заместник-председателят на ЕК Вера Юрова.

„Имаме значителни гаранции и ако нещо се промени от британска страна, ще се намесим“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още