IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Airbus се присъединява към германски стартъп за въздушни таксита

Том Ендърс ще подкрепи с опита си компанията Lilium, която разработва електрически петместни летящи таксита, излитащи и кацащи вертикално

09:59 | 12.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Том Ендърс. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Том Ендърс. Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият главен изпълнителен директор на авиационния концерн Airbus SE Том Ендърс е поредната личност от индустрията за въздушен транспорт, която подчертава започналата трансформация в авиационния сектор, присъединявайки се към борда на германския стартъп Lilium, съобщава Bloomberg. 

Ендърс, който е ветеран в индустрията с около 30-годишен стаж, прекара седем години начело на Airbus, преди да се оттегли през 2019 г. Компанията Lilium го е впечатлила с фокуса си върху междуградските полети посредством чиста енергия, силните партньори и близките отношения с Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (ЕС), става ясно от изявление, публикувано в понеделник (11 януари).

Lilium е основана през 2015 г. и има за цел да управлява изцяло електрически петместни летящи таксита, които излитат и кацат вертикално.

Стартъпът е договорил сделки с летищата в Дюселдорф и Кьолн-Бон в Европа, както и с Орландо, Флорида в САЩ за откриване на транспортни центрове.

Компанията се превърна в еднорог (стартъп, оценен на 1 млрд. долара или повече), след като през миналата година набра 275 млн. долара в рамките на два кръга на финансиране от инвеститори, включително Tencent Holdings Ltd., Atomico и по-късно Baillie Gifford & Co.

„Том очевидно ще внесе огромен опит от някои от най-големите световни аерокосмически програми и е управлявал една от двете най-големи авиокосмически компании“, споделя в интервю изпълнителният директор на Lilium Даниел Виганд.

Ендърс се присъединява към дълъг списък от авиационни лидери, фокусиращи се от големите авиокосмически компании към стартъпи, докато тласъкът към по-устойчив и екологичен въздушен транспорт се засилва.

Нарастващата климатична криза оказва натиск върху цялата индустрия, която е принудена да премине към по-чисти горива и да ограничи въглеродния си отпечатък, предоставяйки на стартъпите рядко предимство пред утвърдените авиокосмически фирми.

На свой ред опитът на личности като Ендърс влива необходимата увереност в новите компании – от връзки с доставчици до отношенията с регулаторните органи, както и при набирането на допълнителен капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още