Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бизнесът на Nvidia с центрове за данни може да спъне ръста на цената на акциите

Според анализаторите конкуренцията на този пазар е голяма и в краткосрочен план е трудно да се прогнозира

Бизнесът на Nvidia с центрове за данни може да спъне ръста на цената на акциите

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Nvidia отчете приходи от центровете си за данни и автомобилния бизнес, които не изпълниха очакванията. Това понижи стойността на акциите, която беше скочила почти тройно през последните 12 месеца, предава Ройтерс.

Книжата на Nvidia записаха 6,6% спад на цената си до 153,87 долара за брой по време на следборсовата търговия. През последната година те се радваха на ръст от 181%, а това е най-силното представяне в индекса S&P 500.

Nvidia стана популярна в гейминг индустрията със своите графични чипове, но през последните години разширява бизнеса си в нови сфери, включително в облачните услуги, изкуствения интелект и самоуправляващите се коли.

Приходите на Nvidia от бизнеса ѝ с центрове за данни са се увеличили повече от два пъти до 416 млн. долара, но не изпълниха прогнозата за 423,3 млн. долара на FactSet.

Още по темата
Приходите от автомобилния бизнес са скочили с 19,3% до 142 млн. долара, но също не оправдаха очакванията на анализаторите за 146,2 млн. долара.

Бизнесът с центрове за данни все още е относително малък и е задвижван от малък брой клиенти, които могат лесно да променят предпочитанията си, коментира анализаторът Стейси Расгън от Bernstein.

Това може да е голяма възможност в дългосрочен план, но е непредвидимо в краткосрочен, допълни тя.

Въпреки това печалбата и приходите успяха лесно да надминат очакванията на анализаторите, отчасти заради силата на традиционния бизнес в индустрията за игри. Чиповете, които компанията произвежда, са използвани и за извършването на трансакции с криптовалути, коментира главният изпълнителен директор Йенсен Хуан.

Нетната печалба на Nvidia е нараснала повече от два пъти до 583 млн. долара, или 92 цента на акция, през второто фискално тримесечие на компанията, което завърши на 30 юли.

Общите приходи са скочили с 56 на сто до 2,23 млрд. долара, надминавайки прогнозите за 1,96 млрд. долара.

За третото тримесечие Nvidia обяви, че очаква приходи от 2,35 млрд. долара, плюс или минус 2%, докато анализаторите очакват 2,13 млрд. долара.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Люксембург обжалва решението на ЕК за възстановяване на 250 млн. евро от Amazon