IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в България е на дъното в ЕС по ползване на облачни услуги

42% от компаниите в ЕС използват подобна инфраструктура, а у нас този дял е 13%

17:17 | 09.12.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

България е на дъното на европейската класация по използване на облачни услуги от бизнеса, сочат данни на Евростат за потреблението на информационни и комуникационни технологии и онлайн търговия.

По-малко от една на всеки пет компании в България (13%) и Румъния (14%) използват изчислителни облаци.

Начело са Швеция и Финландия (с по 75%) и Нидерландия и Дания (с по 65%) за 2021 г.

Cloud Cloud

От Евростат уточняват, че тъй като облачните услуги се предлагат онлайн, компаниите трябва да имат интернет достъп, за да могат да ги използват. През тази година 98 на сто от компаниите в Европейския съюз (ЕС) са имали такъв достъп. Същевременно делът на фирмите с интернет достъп е много сходен в отделните държави членки.

През 2021 г. 42% от компаниите в Европейския съюз са използвали изчислителни облаци. Това е с 6 процентни пункта повече спрямо 2020 г. (36%) и е над два пъти повече спрямо дела от 2016 г. (19%).

79% от компаниите, обявили, че ползват облачни услуги, са се спрели на решения за хостинг на имейл системите им. Около две трети са позвали облака за съхранение на файлове (68%), а 61% - за офис софтуер. Повече от половината – 59%, са използвали облака за софтуер за сигурност.

Cloud Cloud

По-важното – тези компании са използвали въпросната инфраструктура за достъп до по-развити софтуерни приложения – финанси/счетоводство (48%), управление на отношенията с клиенти (27%) и планиране на корпоративните ресурси (24%)

59% от компаниите, които ползват облачни услуги, залагат на приложения със софтуер за сигурност, а 47 на сто държат базите си данни в облака. Една пета (21%) пък използват изчислителна платформа, осигуряваща среда за разработка на приложения, тестване и внедряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ааа, тая причина също е изпуснах.. но е доста важна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Облачните услуги са пълен шит.Данните НЕ ТРЯБВА да се споделят в облаци.Облаците са вредни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
BezEmotsia
преди 2 години
Една от причините за тази класация е ниската цена на труда в България за поддръжка на локална ИТ инфраструктура, която е много по-конкурентна от цената на поддръжка на облачна услуга.Друга причина е, че БГ компаниите още не са разбрали че ниското качество на необлачните услуги вреди на техния бизнес. Когато качеството на услугите стане един от фокусите на компаниите, тогава ще разберат, че облачните услуги са супер.Има и други причини, но нека и други се изявят! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Което по принцип не е драма. Облака е по скъпа услуга, която не ти дава някакви предимства!... много зависи от бизнеса е който си.. Ако имаш онлайн магазин като фешън дейс, тогава облака е задължителен, но ако правя интериорен дизайн или архитектурно студио.. за чий ми е тоя облак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още