IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry и Baidu ще си партнират в сферата на автономните коли

Двете компании ще разработват технологиите, които да задвижват новото поколение превозни средства

14:17 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канадската технологична компания BlackBerry и китайският интернет гигант Baidu сключиха споразумение за съвместно разработване на технология за самоуправляващи се превозни средства. Новината изпрати цената на акциите на BlackBerry с 13% нагоре до 4-годишен връх, предава Ройтерс.

Сделката следва подобни споразумения с фирми като Qualcomm, Denso и Aptiv за разработването на технология за автономно шофиране със софтуера на BlackBerry QNX.

Инвеститорите и анализаторите внимателно следят какви са резултатите от тези споразумения, на фона на очакванията, че QNX може да се превърне в ключова технология в индустрията за самоуправляващи се коли, служейки като операционна система за компютърни чипове, ползвани при автономните коли.

QNX ще работи със системата за Appollo, платформа за самоуправляващи се превозни средства, която Baidu обяви през април и е описвана като „Android” за индустрията с автономни коли.

"Възможността е глобална, тя е за много голям пазар и смятам, че това е много голяма победа за BlackBerry”, коментира анализаторът от CIBC Capital Markets Тод Коуплънд.

Оттогава Appollo сключи сделки с няколко големи автомобилни производителя, включително Ford Motor, Hyundai Motor Group и няколко китайски фирми.

QNX отдавна се използва за конзоли за т. нар. инфотейнмънт (от англ. - съчетани са съкращенията на думите “информация” (information) и “развлечение” (entertainment). Наскоро BlackBerry разработи софтуер, който да работи с по-сложни компютърни чипове за коли, които могат да управляват няколко ключови за сигурността системи.

Книжата на BlackBerry записаха 13% ръст на стойността си в Торонто до 16,95 канадски долара за брой. Това е най-големият ръст на цената на акциите на фирмата от март 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още