Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Bloomberg Businessweek: В сървъри на Amazon и Apple са поставяни шпионски чиповe

Книжата на китайски хардуерни компании понижиха рязко стойността си, Lenovo загуби над една пета от пазарната си капитализация

Bloomberg Businessweek: В сървъри на Amazon и Apple са поставяни шпионски чиповe

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на китайски хардуерни компании понижиха рязко стойността си днес, водени от производителя на компютри Lenovo Group, който загуби над една пета от капитализацията си, предава Ройтерс.

Не е ясно каква точно е причината за това, но спадът идва, след като Bloomberg Businessweek писа, че системите на американски технологични компании са били заразени през заразени чипове, които са били поставени от китайски агенти, занимаващи се с шпионаж.

Bloomberg Businessweek се позовава на анонимни източници от разузнавателни агенции и на компании, според които китайски шпиони са поставили компютърни чипове в оборудване, използвано от около 30 компании и няколко американски правителствени агенции, което може да е предоставило на Пекин таен достъп до вътрешни мрежи. Bloomberg подчертава, че анализът е подготвян в продължение на една година и се базира на над 100 интервюта.

Книжата на Lenovo понижиха стойността си с 23 на сто, докато листнатите в Хонконг акции на китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp са загубили 14% от стойността си.

Още по темата

Цената на акциите на AAC Technologies, ключов доставчик на компоненти на Apple, пък спадна с 5 на сто.

Чиповете, които Bloomberg твърди, че са били обект на секретно проучване на американското правителство, започнало още през 2015 г., са използвани за събирането на интелектуална собственост и търговски тайни на американски компании. Самите чипове може да са дошли от китайската сървърна компания Super Micro Computer, която сглобява машини, използвани в центровете за данни на редица компании.

В статията си Bloomberg Businessweek твърди, че сред засегнатите американски компании се нареждат имена като Apple и Amazon. 

Центровете за данни, ползвани от Amazon Web Services и Apple може да са били обект на наблюдение от страна на китайското правителство през микрочиповете, които са били поставяни в оборудването още при производството му, а нe пo вpeмe нa тpaнcпopтиpaнeтo нa мpeжoвoтo oбopyдвaнe. Cпopeд тaзи инфopмaция внocът нa ĸoмпpoмeтиpaнaтa тexниĸa ce e ocъщecтвявaл oт ĸoмпaниятa Ѕuреr Місrо Computer, cпeциaлизиpaнa в oблacттa нa cъpвъpния xapдyep. Имeннo тя e изпoлзвaлa въпpocнитe ĸитaйcĸи дънни плaтĸи. Изглeждa чe oтгoвopнocттa щe ce тъpcи oт Ѕuреr Місrо Computer. 

От своя страна, Apple и Amazon отрекоха обвиненията и заявиха, че техните системи не са заразени чрез поставянето на заразени със зловреден софтуер компютърни чипове.

Министерството на външните работи на Китай не е отговорило на запитванията за коментар по въпроса. Преди това страната отрече обвиненията в това да стои зад кибератаките срещу редица западни компании.

„17 независими източници, включително представители на правителства и вътрешни лица от компаниите, потвърдиха манипулацията на хардуера, както и други елементи от атаките“, заяви Bloomberg. “Заставаме зад нашия репортаж и сме уверени в нашите източници“.

Книжата на Super Micro Computer понижиха стойността си с 38 на сто до 13,26 долара в резултат от случилото се. Базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания отрече категорично да е продавала сървъри, които да са съдържали заразени микрочипове в основата на системите им. Тя твърди, че никога не е откривала никакви заразени чипове, не е била информирана подобно нещо да е било намирано от някой клиент и никога не е подписвала договори с правителствени агенции по въпроса.

Според Bloomberg Amazon е разкрила наличието на чиповете през 2015 г., когато е проучвала сървърите, произвеждани от компания, известна като Elemental Technologies, която Amazon може да е придобила.

Разследването е показало, че сървърите на Elemental, които са били сглобени от Super Micro, са включвали микрочипове, които не са били част от техния дизайн, твърди Bloomberg. Amazon е обявила случилото се пред американските власти, които са сметнали, че чиповете са позволили да хакерите да създадат „вратичка“ в мрежите, използвайки тези сървъри.

AWS е казала пред Bloomberg, че не е открила никакви доказателства за наличието на заразени чипове или хардуерни модификации.

Bloomberg пише още, че през 2015 г. Apple е открила проблемните чипове в сървъри, които е купила от хардуерен производител. Информацията е от трима анонимни източници вътре в компанията.

Apple отрича и това, като твърди, че е разследвала твърденията на Bloomberg. 

В последваща статия Bloomberg пише, че Facebook също е засегната от друг тип атака срещу сървърите на Super Micro. По време на процеса е бил зареждан оперативен софтуер, подготвен за устройствата, с който нападателите могат да прехвърлят данни. Facebook казва пред агенцията, че хардуер на Super Micro е бил използван само за лабораторни тестове и компанията ще се откаже от договор за доставка.

Представители на Федералното бюро за разследвания и на други агенции не са отговорили на запитванията за коментар по въпроса. Говорителката на Американската агенция за национална сигурност е заявила, че няма да коментира темата веднага.

Докато текат споровете около въпроса със заразените микрочипове обаче, експерти по сигурността посочват нарастващите си опасения, че хакерите могат да извършат кибератака.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
1
 
12
преди 4 месеца
Моите уважения, но статията е преведена доста некадърно на български език !
Първо се казва, че Amazaon разкрила наличието на чиповете през 2015 г., после "AWS е казала пред Bloomberg, че не е открила никакви доказателства за наличието на заразени чипове или хардуерни модификации." AWS е Amazon Web Services. Също е неточно да се напише на български език "са включвали микрочипове, които не са били част от техния дизайн" а по скоро "чипове, които не са били част от този проект".
Няколко пъти четох статията на Bloomberg във оригинал, никъде не се казва, че тези чипове са заразили, каквото и да е било, по скоро са били задна врата за кражба на данни. Тази статия е цитирана и доста неточно от българското издание на Бломберг ТВ - Китайски агенти са шпионирали американски технологични компании чрез заразени чипове, линк https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-10-05/kitayski-agenti-sa-shpionirali-amerikanski-tehnologichni-kompanii-chrez-zarazeni-chipove
0
 
1
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Нормално. Джеф е куче на Цру. Купи им ВП за промивка на мозъци, те му дадоха тлъсти контракти за облаци разни. Quid pro quo, да живее плутокрацията.
3
 
4
 
10
KPetkov до: KPetkov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Едните шпионират другите, другите разработват биологични оръжия. Светът върви в правилната посока :)

Agricultural research, or a new bioweapon system?
Summary
Agricultural genetic technologies typically achieve their agronomic aims by introducing laboratory-generated modifications into target species' chromosomes. However, the speed and flexibility of this approach are limited, because modified chromosomes must be vertically inherited from one generation to the next. In an effort to remove this limitation, an ongoing research program funded by the U.S. Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) aims to disperse infectious genetically modified viruses that have been engineered to edit crop chromosomes directly in fields. This is genetic engineering through horizontal transfer, as opposed to vertical inheritance. The regulatory, biological, economic, and societal implications of dispersing such horizontal environmental genetic alteration agents (HEGAAs) into ecosystems are profound. Further, this program stipulates that the means of delivery of these viral HEGAAs into the environment should be insect-based dispersion (1). In the context of the stated aims of the DARPA program, it is our opinion that the knowledge to be gained from this program appears very limited in its capacity to enhance U.S. agriculture or respond to national emergencies (in either the short or long term). Furthermore, there has been an absence of adequate discussion regarding the major practical and regulatory impediments toward realizing the projected agricultural benefits. As a result, the program may be widely perceived as an effort to develop biological agents for hostile purposes and their means of delivery, which—if true—would constitute a breach of the Biological Weapons Convention (BWC).
2
 
2
 
9
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не знам защо им викат "fake news", правилният термин е "anonymous news".

"анонимни източници от разузнавателни агенции и на компании"
3
 
9
 
8
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Нищо чудно това да са чипове на NSA.. обаче по стар техен обичай да обвиняват другите.

Още от Новини
Tencent няма да намали инвестициите си тази година