IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Google ще получи рекордна глоба по случая с Android

По-късно днес се очаква официалното решение на Европейския съюз по въпроса

11:56 | 18.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант Google ще бъде ударен от глоба днес за около 4,3 млрд. евро (5 млрд. долара) от Европейския съюз (ЕС) по дело, свързано с приложенията на Android, с което ще бъде поставен нов рекорд за антитръстово наказание, твърди източник на Bloomberg, запознат с решението на европейските власти.

Глобата, която се очаква да бъде обявена по-късно днес, слага край на разследването на договорите на Google с производителите на смартфони и телекомите. Главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай е получил обаждане от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер късно във вторник с предложение за среща – необичаен начин за уведомяване на компания за налагането на наказание, твърди източникът, пожелал да остане анонимен.

Еврокомисарите трябва да обсъдят случая днес, сочи графикът им, публикуван онлайн.

Глобата на Европейската комисия (ЕК) ще надмине миналогодишната санкция за рекордните 2,4 млрд. евро, наложена след разследване на услугите за пазаруване в търсачката на Google. Собственикът на компанията Alphabet и ЕК са отказали да коментират въпроса с глобата за Android.

Наказанието е базирано на приходите на пазара, който е разследван, и могат да надхвърлят 10% от общите глобални приходи на компанията. Google е генерирала около 25 млрд. евро от дигитална реклама в Европа през 2017 г., сочи оценка на Pivotal Research.

По-ключова обаче може да бъде заповедта за даване възможност на производителите на смартфоните да избират приложения, които не са на Google, да бъдат инсталирани на устройства с Android.

Властите в ЕС разследват договорите на Google, които изискват производителите на телефони с Android да инсталират търсачката, браузъра и други услуги на Google, когато искат да получат лиценз за Google Play Store.

Според един от източниците националните регулатори по конкуренцията са се срещнали във вторник, за да вземат решение за глобата.

ЕС също така разследва плащанията на Google към телекомуникационните оператори и производителите, които ексклузивно инсталират нейната търсачка и договорите, които пречат на производителите на смартфони да продават устройства с други версии на Android. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още