IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blue Origin получи зелена светлина за полета на Безос

Федералната авиационна администрация даде лиценз на компанията

09:55 | 13.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Matthew Staver/Bloomberg</em></p>

Снимка: Matthew Staver/Bloomberg

Федералната авиационна администрация в САЩ обяви, че е одобрила лиценза на Blue Origin за превоз на хора с новата ѝ система за изстрелване в Космоса, предава Ройтерс.

Доскорошният главен изпълнителен директор на Amazon.com Джеф Безос ще полети до ръба на Космоса при първото пътуване на Blue Origin с екипаж на 20 юли.

Blue Origin вече има право да превозва хора, а лицензът ѝ е валиден до края на август. Той ѝ дава възможност да провежда мисии от своята площадка Launch Site One в Тексас, потвърди агенцията.

От Blue Origin е било изискано да провери дали хардуерът и софтуерът на ракетата работят безопасно по време на тестов полет, а Федералната авиационна администрация потвърди, че компанията е отговорила на регулаторните изисквания.

Полетът на Blue Origin ще бъде осъществен по-малко от седмица, след като конкурентът ѝ в космическия туризъм Virgin Galactic успешно изпрати екипаж, включително нейния основател – британския милиардер Ричард Брансън, до ръба на Космоса.

Virgin Galactic и Blue Origin, както и космическата фирма, основана от конкурента милиардер Илон Мъск, работят за навлизането в една нова ера на рутинни търговски цивилни космически пътувания. Битката им стана популярна като „космическата надпревара на милиардерите“.

Доказването, че пътуването с ракети е безопасно за хората, е от ключово значение за това, което базираната в Швейцария инвестиционна банка UBS очаква след десетилетие да се превърне в пазар за космически туризъм на стойност 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
blue origin и virgin galactic предлагат 4-5мин в безтегловност на ръба на космоса ... а мъск няколко дена в ниска околоземна орбита . а след няколко години и на обиколка до луната ... :))) ... като цяло космическият туризъм е за 1% от онзи 1% дето държат многото пари ... скъп кеф ... и такъв ще бъде дълго време ... петилетки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още