IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън към Джеф Безос: Amazon трябва да плати съответните данъци

Това заяви британският премиер ден след срещата му с най- богатия човек на планетата в Ню Йорк

19:00 | 21.09.21 г.
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg L.P.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън сподели, че е казал на Джеф Безос, че неговата компания Amazon.com Inc. трябва да плати съответните данъци във Великобритания, съобщава Bloomberg. 

„Когато продавате стоки на стойност много милиарди във Великобритания, тогава трябва да очаквате справедливо данъчно облагане във Великобритания“, заяви Джонсън пред ITN след срещата си с Безос в Ню Йорк в понеделник. „Нуждаем се от цифров данък върху продажбите, подходящ начин да се уверим, че справедливо облагаме тези огромни световни бизнеси - точно както облагаме магазините по главните улици“, подчертава британският премиер.

Amazon се превърна в мишена за редица европейски държави, търсещи преразглеждане на международната система за корпоративно данъчно облагане. Финансовите министри на страните от Г-7 постигната рамково споразумение през юни, като се очаква подробностите по сделката да бъдат финализирани навреме на срещата на високо равнище на Г-20 в края на октомври. Целта е да се гарантира, че глобалните компании плащат данъци в зависимост от това къде развиват бизнес.

Попитан за реакцията на Безос, Джонсън заяви: „Той е капиталист и изтъкна, че според него това е работа на правителствата. И данъкът не е нещо, което той ще плати безвъзмездно, в знак на добра воля“.

Според Джонсън именно от правителствата зависи да се установи правилната рамка.

През юли Ройтерс съобщи, че финансовите министри на страните от Г-20 също подкрепят проекта за глобален корпоративен данък, чиято цел е да спре пренасочването на печалби към страни и региони с ниски данъци и пропуснати държавни приходи за стотици милиарди долари.

Пактът за установяване на минимална глобална ставка на корпоративния данък от поне 15% е опит да се измъкнат повече средства от технологични гиганти като Amazon и Google, както и от други мултинационални компании, които на този етап се възползват от най-атрактивната данъчна основа в определени страни и региони. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още