IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов поставя срок до една година за електронното правителство

Досега само две министерства са електронизирани изцяло, през септември ще се включи трето

13:53 | 02.09.11 г. 2
Борисов поставя срок до една година за електронното правителство

Премиерът Бойко Борисов поставя срок най-късно до година да заработи електронното правителство. Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета, проведено на 31 август.

Премиерът заявява на министрите си, че се е разбрал с премиера на Естония „лично да им презентира електронното правителство“.

Той е обяснил, че в разговор с естонския си колега се е уговорил за по-плътно сътрудничество за ускоряване на работата на българската информационна система. „Естония е държава от нашата черга, а много бързо въведоха електронното правителство и работи перфектно“, изтъква Борисов.

От разговора на министрите става ясно, че ведомствата на Плевнелиев и на Московски вече са изцяло електронизирани, а Министерството на външните работи се включва на 19 септември.

Министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски обаче се оплаква на премиера, че среща проблем с електронната интегрирана система между отделните ведомства.

„За да бъде изградена тази интегрирана система, за да може ние да комуникираме по електронен път между всички институции, разбира се, е необходим достъп до всяка една такава. Т.е. конкретно визирам в случая колегите от Министерството на правосъдието, където имаме известно неразбиране на ситуацията.

„Разбира се, те си имат своите правилни аргументи. Тук не става въпрос да ни се дава пълен достъп до техните вътрешни системи. Въпросът е ние да имаме достъп, самата структура на електронното правителство да достигне до тях, а вече самите приложения в тази система никой няма право да променя“, заявява министърът.

Той добавя, че макар и трудно, този проблем вече е преодолян в министерствата на вътрешните работи и на отбраната.

В разговора се включва и Томислав Дончев, който напомня, че електронно правителство в България се прави от десет години и средствата, които са похарчени за въвеждането му, сигурно са няколко пъти повече от тези, които е похарчила Естония.

„Ние имаме добре работещи отделни решения в отделни министерства, ведомства, отделни общини и това, което ни липсва към момента, там, където трябва да се съсредоточат усилията, е една координирана система, следваща единни стандарти“.

Борисов отново се намесва с репликата, че "в момента ние обясняваме: бялото е бяло, черното е черно, сивото е сиво. Нима на министрите трябва да обясняваме, че електронното правителство ще улеснява гражданите. В това ли сега искате да ме убедите? Аз ви казвам „бяло е”, вие ми казвате „не е черно, не е сиво, а бяло”. Казвам ви да се стегнете и това, което направи Дончев, да е във всяко едно министерство", заключава Борисов.

Според премиера е "важно системата да се интегрира и да започне да работи в следващите шест месеца до година максимум. "Какво го коментираме повече? Какво ревниво ще пази правосъдието... от кой? Кое пазим ревниво?“, заключава премиерът.

Борисов препоръчва на Московски да му съобщава мигновено „ако някъде някой ревниво нещо не прави, затова министър ще си отиде мигновено, ако дойдеш и ми кажеш: „този, три дена ходят експертите, ето го”, веднага ще си отиде, гарантирам ви. В 21. век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР се отвори“.
 

Още новини от България на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
padre89
преди 12 години
Още в края 2009 търсих начин да ви представя ИДЕЯ за създаване на най достоверният потребителски индекс, имайки в предвид предстояща смяна на личните документи и предизборните Ви обещания за борба със сивата икономика,намаляване на ДДС ,предстояща пенсионна реформа, гарантирано здравно осигуряване,гарантираЩА реално заплащане на труда и в този ред изваждане всичко на светло..... Представих идеята си пред двама ваши депутати;-на първият дори не запомних името,той не разбираше за какво иде реч, а при второто ми убеждение че това правителство като че ли има волята за промени потърсих отново среща с представител на власта депутата;- Св. Крайчев. Обяснявам аз, как в света всичко е открито и човек трябва само до сглоби пъзела(със същото мото бях писал имейл до мин.Дянков и той виси някъде в блога му),та стъпка по стъпка как е време да се използува момента на смяната на лични документи,предстоящо изготвяне на проектобюджет 2011,да бъде свормирана група от програмисти ,на които да им се възложи разработването на нов тип касови апарати, които да работят с потребителски карти за отчисления +дебитна заверка при получаване на стока и връска с НАП за всички фирми;-като при възтановяване на ДДС се задържат 2%до3%(от 20те примерно)като гаранционен фонд и легитимност на фирмата до определена сума,като останалата част могат да се разплащат дължими данъци и такси по лицензи и т.н... Обратната връзка с потребителя ще бъде изградена на същата база;-захранва му се картата от заплати, продажби от производство или търговски разлики и му се отчисляват при всяка покупка като му се натрупва 3%или4% възтановено ДДС с което в края на всяко тримесечие или година се разплаща с НАП и държавни учреждения. Така всеки ще разбере, че с използуването на личната карта защитава себе си;-да бъде осигурен на договорен работен ден и заплата,да се противопостави на сивата икономика (произведащата 30 000 хляба фурна а фактурираща 300,бензиностанциите няма да заредя ако не ми завери потребителската карта, а самата тя няма как да ми продаде ако не си е задължила салдото и така през мебелите, техниката,цигарите,доматите и всичко към което се стремим и с което преживява ме.... И въпросният депутат ме пита;-Е то тъй аз как ши отчитам оборотите на магазините по комплексите,,,,за сега не мога да ви насроча среща с министъра или мин.председателя, но вие можете пак да ги потърсите, аз не се занимавам с икономически въпроси, може би при последващо посещение след два месеца. В заключение му казах, че времето налага тези промени, че по този начин ще се изгради обратна връзка и доверие, а тази идея може да бъде представена и за европейско финансиране.;и до там а беше април 2010г. А сега Б.Б. да те извика и ти каже катокак ще си отчиташ оборотите в комплексите с чужденци;-ХаХаХа-ми те карта не са вижда ли!!! ДА ВНИМАВАМЕ КАКВИ НИ ГИ ПРЕДЛАГАТ И КАКВИ СИ ГИ ИЗБИРА МЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
tinchev
преди 12 години
"Дето се вика", 6 месеца или 1 година в никакъв случай няма да стигнат да се направи електронно правителство, но поне трябва да се определят етапите и да се започне работа в тази посока след внимателно планиране, а не на парче, както беше досега, за да се усвоят едни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още