IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият срив на LinkedIn и Tableau се превърна в кошмар за инвеститорите

Сътресенията доведоха до спад в състоянието на голяма част от тях

08:41 | 09.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изпълнителният председател на LinkedIn Рейд Хофман загуби почти половината от състоянието си в петък, след като акциите на социалната мрежа преживяха огромен срив. Той не беше единственият, който понесе тежки загуби, пише Ройтерс.

Други мениджъри на LinkedIn и редица рискови инвеститори също генерираха загуби, достигащи десетки милиони долари, докато акциите потъваха на фона на мрачните перспективи.

Книжата на базираната в Силициевата долина LinkedIn приключиха търговията в петък със спад от 43,6% до 108,38 долара, достигайки тригодишно дъно, след като прогнозата за продажбите се оказа под очакванията на анализаторите

Акциите на базираната в Сиатъл Tableau Software, която предлага инструменти за бизнес анализ, пък потънаха с 49,4% до 41,33 долара, след като тя понижи прогнозата за годишната си печалба.

В резултат от това Хофман загуби 1,2 млрд. долара от състоянието си, свивайки го до 1,6 млрд. долара, базирано на това, което притежава съгласно документите, предадени на регулаторите през март. Делът на главния изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уейнър спадна от 91,5 млн. долара до 70,9 млн. долара.

Делът на главния изпълнителен директор на Tableau Кристиан Чабо пък се сви почти наполовина до 268 млн. долара.

Отвъд Хофман и Уейнър няколко рискови инвеститори, които са част от борда на директорите на LinkedIn и притежават дял от компанията, също записаха значителни загуби.

Майкъл Мориц, председателят на Sequoia Capital, който притежава повече акции от всеки друг индивидуален инвеститор освен Хофман и Уейнър, загуби 56 млн. долара от стойността на своя дял, който беше оценен на 72,8 млн. долара. Дейвид Зе, управляващ партньор в Greylock Partners, се сбогува със значителна част от стойността на дела си в петък. Той беше 5 млн. долара, но в крайна сметка се сви до 3,9 млн. долара.

Компанията за рисков капитал New Enterprise Associates загуби доста от Tableau. Партньорите Скот Сандел и Forest Baskett загубиха по повече от 80 млн. долара в петък, тъй като стойността на дяловете им спадна до под 85 млн. долара всеки.

T Rowe Price Associates загуби 845 млн. долара от LinkedIn, в която е най-големият институционален акционер, докато Vanguard Group се сбогува със 137 млн. долара заради спада в Tableau според данни на Thomson Reuters.

Tableau и LinkedIn отказаха да коментират спада в цените на акциите си. Хофман, Мориц, Сандел, Baskett и Vanguard не са отговорили на запитванията за коментар. T Rowe Price не е пожелала да коментира. 

Какво е Вашето мнение за технологичния сектор в САЩ? Има ли балон, или не? Пращайте мненията си на info@investor.bg! Авторите на по-интересните материали, които публикуваме, ще получат книга на икономическа тематика!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
biserz
преди 8 години
Мога да допълня към провалите MySpace и Google+...Кои "социални мрежи" считаш за кухи? FB, LNKD? Защо мислиш, че AAPL са стабилни? За тях пътят в близките 3-5 години не е ли само надолу?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Да обобщаваме "Технологичен сектор" е доста силно. Като цяло, така наричаме много широк спектър от компании, някои от които са абсолютно кухи, други обаче не са. Социалните мрежи като цяло, са кухи. Най-големия им актив са потребителите. Момента в който почнат да губят интерес, социалната мрежа просто рухва. Видяхме го с ICQ видяхме го с Yahoo ( ако и да не са точно социални мрежи). Има и компании обаче, с портфолио от продукти, ноу-хау, клиентска база и те няма да се срутят така лесно (IBM, Apple, Oracle, EMC, Amazon -най-вече заради cloud storage и др.). Така че обобщенията не са хубаво нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Nathan
преди 8 години
Поне от година насам пиша за болна в т.нар. Технологичен сектор и че Nasdaq ще рухне поне с 60% казаното от мен започва да се реализира, като това е само началото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе аз не мога да разбера, до кога ще смятат богатството на хората на база на пазарната капитализация на акциите, които притежават. И за слепите е ясно, че ако реши маджо да обърне акциите в пари и изсипе на пазара едно 30% от компанията, цената ще потъне яко. Тоя загубил милиард, оня - два. Загубил таратанци, никога не ги е имал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още