IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите регулатори изоставят от технологичния напредък

Един от основните проблеми са „робо съветниците“ - алгоритми, които помагат на хората да вземат инвестиционни решения

22:34 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Робърт Джаксън от Комисията по ценни книжа и борси в САЩ. Снимка: Bloomberg</p>

Робърт Джаксън от Комисията по ценни книжа и борси в САЩ. Снимка: Bloomberg

Бързият растеж на дигиталните активи и инвестиционните съвети, предоставяни от автоматизирани системи, са се превърнали в основно предизвикателство пред регулаторите. Институциите трябва да бъдат в крак с технологичния напредък, за да защитят ефективно инвеститорите, предава Ройтерс, позовавайки се на информация от регулатора на финансовите пазарите в САЩ.

Робърт Джексън, член в Комисията по ценни книжа и борси (КЦКБ) в САЩ, заяви, че агенцията се стреми да приеме закони, които да предотвратят проблемите, свързани с промени в технологиите.

Един от проблемите, с които Комисията се бори са „робо съветниците“ - алгоритми, които помагат на хората да вземат инвестиционни решения.

„Знам как изглежда, когато човек извърши измама", каза Джексън на конференция в Израелския орган за ценни книжа. „Много по-трудно е да се открие кога алгоритъмът може да измами един инвеститор. Инвеститорите заслужават защита само поради факта, че парите се движат по алгоритъм", заяви той.

Джексън, заяви, че в КЦКБ има 4000 адвокати, но твърде малко програмисти, които могат да обяснят как работят алгоритмите и какви рискове носят те за инвеститорите.

„След 20 години може да се наложи да сме агенция от 2000 адвокати и 2000 програмисти“, каза той.

Друг проблем за институцията е регулирането на активи като криптовалути, които са „вълнуващи, но идват с рискове". Целта е класът на активите да не се асоциира с измама и инвеститорите да бъдат правилно защитени.

В същото време членовете на Комисията изразяват притеснения, че технологичните иноватори все повече предпочитат частните пазари пред публичните, за да съберат големи количества капитал. Това се дължи на факта, че до голяма степен чрез тези пазари учредителите имат повече свобода да управляват своите компании с по-малка отчетност и прозрачност.

Това създава проблем, тъй като много обикновени трейдъри могат да бъдат изключени от възможността за инвестиране в много нови технологични фирми.

„Може да създадем система от публични дружества, която да не е вълнуваща. Вместо това растежът да е запазен за малка част от обществото, която да инвестира в частни пазари. Това може да бъде много нездравословно - каза Джексън.

Той предлага да се подобри информираността за частните фирми чрез инвестиране през посредници, което би означавало, че инвеститорите ще плащат повече, но ще очакват по-малък риск.

Наличието на силна регулация също означава по-ниска цена на капитала, добави той.

Джаксън също заяви, че се застъпва за по-задълбочени отчети от страна на компаниите, когато се появи информация за наличие на кибератаки. Според него Комисията дори трябва да създаде система за сътрудничество с компаниите в борбата с кибератаките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още