IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch очаква удар от спадa в производството на коли тази година

Компанията отказа да даде прогноза за цялата година

15:30 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Германският технологичен гигант Robert Bosch обяви, че очаква задаващата се рецесия в света да има сериозно влияние върху финансовото му представяне през 2020 г. В тази връзка компанията отказа да даде прогноза за календарната година.

Това стана ясно от онлайн представянето на финансовите резултати на гиганта.

Вече виждаме ефекта от кризата. Приходите за тримесечието, завършило през март, се свиха със 7,3%, посочиха от Bosch. Като основна причина за това от компанията посочват спада в бизнес активността в сферата на индустриалните технологии. В този сегмент спадът на приходите е с 18,5 на сто, последван от 7,7% в автомобилния сегмент.

През тримесечието приходите в Европа са намалели с 4,7%, но най-сериозен е спадът в азиатско-тихоокеанския регион – с 15% и в Южна Америка – с 10,2%, като последното се дължи преди всичко на валутни ефекти.

Bosch разкри, че операциите в Китай се възстановяват, а тя очаква това да се случи скоро и в Европа. Въпреки това от компанията предупредиха, че още преди избухването на пандемията са очаквали 2020 г. да бъде изпълнена с предизвикателства.

Основната причина за това са промените в автомобилната индустрия – ключов сектор за Bosch. Компанията обяви, че очаква производството на автомобили да се свие с 20 на сто през 2020 г. заради спирането на фабриките, проблемите с веригите на доставките и по-слабото търсене, защото потребителите се опитват да свиват разходите си. От Bosch припомниха, че още през януари обявиха, че очакват търсенето в Азия да започне да се забавя, тъй като е достигнало пика си.

За да се справи със случващото сe, Bosch обяви, че е предприела няколко ключови стъпки. На първо място е намалила работните часове на своите служители в Германия. Представителите на компанията, заемащи по-високи мениджърски позиции, и директорите са се съгласили да получат с по 20% по-малки възнаграждения за април и май.

За 2019 г. Bosch обяви, че е генерирала 77,7 млрд. евро приходи, посочвайки, че изменението е минимално - с 0,9%

От финансовия отчет стана ясно, че печалбата преди данъци и такси за годината се е понижила с 38% до 3,3 млрд. евро. За сравнение година по-рано тя беше 5,4 млрд. евро.

Във връзка с кризата с Covid-19 от Bosch посочиха, че са започнали да произвеждат маски, като производството е достигнало до 500 хил. бройки на ден. Същевременно компанията произвежда и дезинфектанти в заводи в САЩ и Германия, с които снабдява звената си съответно в Съединените щати и в цяла Европа.

„Във времена на криза с коронавируса виждаме каква е стойността на дигиталните решения“, коментира главният изпълнителен директор на Bosch Волкмар Денер. Той подчерта, че колкото по-дълго време продължат блокадите, толкова по-сериозна ще е тази криза, а сега е изключително необходимо постигането на баланс между правителствените решения и нуждите на бизнеса.

„Заради сериозността на ситуацията, трябва да се върнем към нормалността възможно най-бързо“, категоричен е той. Според него всяка страна трябва да има индивидуален подход за излизане от кризата с Covid-19 според това колко случая на заразени има и колко сериозна е ситуацията ѝ.

Денер подчерта още, че във време, в което светът се бори с една изключителна здравна криза, не бива да се пренебрегва другият ключов проблем, а именно климатичните проблеми. „Това е доминиращият въпрос на годината“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още