IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия – сърцето на латиноамериканската стратегия на Google

Страната е на път да се превърне в шестия по големина пазар за интернет компанията в света

11:59 | 05.03.11 г.
Бразилия – сърцето на латиноамериканската стратегия на Google

Бразилия е на път да се превърне в шестия по големина пазар за интернет компанията Google Inc в света, заяви изпълнителният й директор Ерик Шмид в петък при отварянето на нови офиси в бързорастящия регион на Латинска Америка, предаде Ройтерс.

Компанията отчете рязко увеличение на приходите от региона миналата година благодарение на икономическия ръст, като в различните страни увеличението е между 50 и 100%.

„Това означава, че почти удвояваш приходите всяка година”, казва Шмид в офиса на компанията в Буенос Айрес. „Това се дължи в голяма степен на икономическото възстановяване от глобалната рецесия, но също и на развитието на широколентов достъп до интернети и нарастването на електронната търговия.”

Пред април Шмид ще бъде заменен на поста главен изпълнителен директор от съоснователя на Google Лари Пейдж – ход, който има за цел да направи компанията по-гъвкава във време, когато конкуренцията се засилва с компании като Facebook.

Латинска Америка формира 2 до 3% от приходите на базираната в Калифорния компания, които миналата година възлязоха на общо 29,3 млрд. долара, предимно от бизнеса в САЩ и Европа.

Шмид обаче посочва, че относително скромният дял ще нарасне бързо.

„Той ще стане много по-голям процент много бързо. Бразилия, например, вече е на път да се превърне в шестата по размер на приходите страна за нас”, допълва той.

Google има около 500 служители в Латинска Америка, където отвори нови офиси в Чили, Колумбия и Перу.

„Латинска Америка е най-бързо растящият регион за нас”, казва Шмид, като посочва, че социалната мрежа на компанията Orkut е един от най-посещаваните сайтове в Бразилия.

„Не съм съгласен, че единственото нещо, което Google може да направи при социалните мрежи, е да купи Twitter просто поради наблюдението, че имаме много успешна социална мрежа в Бразилия, Orkut”, отговаря той на въпрос дали Google е водила преговори със сайта за микроблогове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още