IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия нанесе пореден удар на WhatsApp

Приложението беше блокирано в страната за пореден път

21:43 | 19.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бразилски съдия нареди спирането на чат услугата на Facebook - WhatsApp, в страната, след като властите не успяха да постигнат сътрудничество с компанията в рамките на наказателно разследване. Това е третият подобен случай с популярното мобилно приложение от декември насам, предава Ройтерс.

От офиса на съдия Даниела Барбоса Асунсау де Соуза в Рио де Жанейро заяви, че заповедта, която засяга повече от 100 млн. потребители в цяла Бразилия, ще бъде отменена, когато Facebook предостави необходимите данни.

В своя защита WhatsApp обясни, че съобщенията, изпратени през приложението, са криптирани и не се съхраняват на нейните сървъри - аргумент, който ѝ помогна при предходните блокирания на услугата.

“Както споделихме и преди, не можем да споделяме информация, до която нямаме достъп. Надяваме се забраната да бъде вдигната възможно най-бързо”, коментира говорителят на WhatsApp в публично изявление.

От офиса на главния прокурор потвърдиха позицията си, че съдиите, които забраняват WhatsApp, некоректно интерпретират закон от 2014 г., който има за цел да осигури правна рамка за интернет.

Представителите на петте бразилски мобилни оператора са получили заповеди да блокират WhatsApp. Telefonica Brasil , América Móvil SAB's Claro, TIM Participações, Oi и Nextel Participações не са дали коментар по случая веднага. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още