IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската финтех компания Wise са насочва към борсата

Листването е планирано за началото на юли

12:58 | 24.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската финтех компания Wise потвърди, че планира да се листне на борсата в началото на юли. Това ще е поредният тест за пазара в Лондон в момент, в който апетитът на инвеститорите към първични публични предлагания (IPO) започва да отслабва, предава Ройтерс.

Компанията, преди известна като TransferWise, планира директно листване на Лондонската фондова борса. Началната цена на акциите ще бъде определена на открит търг в деня на допускането им до борсата.

Очаква се търговията да започне на 7 юли, а роудшоуто – на 1 юли.

Базираното в Лондон приложение за разплащания, основано през 2010 г. от двама естонски предприемачи, не е дало прогноза на колко очаква да бъде оценено. През април източници коментираха пред Ройтерс, че то може да достигне между 6 млрд. и 7 млрд. долара, което означава, че има шанс това да е едно от най-големите IPO-та за годината.

Кристо Каарман, главен изпълнителен директор и съосновател на Wise, коментира: „Този процес ще разшири собствеността в Wise в подкрепа на нашата мисия да прехвърляме пари по света по-бързо, по-евтино и по-удобно.

“Откакто миналата седмица изразихме намерението си да се листнем, получихме над 60 хил. запитвания за нашата клиентска акционерна програма“, допълва той.

Някои технологични компании не пожънаха особен успех при дебюта си на лондонската борса тази година. Deliveroo и Alphawave записаха спадове при листването си, а книжата им още се търгуват под цената от IPO-тата им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още