IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската полиция арестува топ хакер

Според Скотланд ярд задържаният тийнейджър е предполагаем говорител на LulzSec и Anonymous

09:55 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Напоследък хакерите се ангажират и с политически каузи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Напоследък хакерите се ангажират и с политически каузи. Снимка: Ройтерс

Отделът за борба с киберпрестъпността на Скотланд ярд арестува тийнейджър, когото обвинява, че е говорител на хакерските групи LulzSec и Anonymous, предаде Ройтерс.

Задържаният е 19-годишен младеж, чиято самоличност не се съобщава, но се посочва единствено, че прякорът му в интернет е Topiary. Полицейската акция е била планирана дълго време.

Тйнейджърът е обвиняван, че е взел участие в така наречените дистрибутирани denial-of-service (DOS) атаки, при които сайтове биват бомбардирани с заявки до степен, при която не могат да функционират. Той ще бъде откаран в Лондон, където ще бъде разпитан от властите. Жилището му на Шетландските острови се претърсва.

LulzSec, която е клон на по-аморфната структура на Anonymous, е поела отговорност за атаки срещу сайтовете за видеоигри на Sony и Nintendo. След това хакерите проникнали и в компютри на ФБР и ЦРУ, както и на компанията на Рупърт Мърдок News Corp. В сайта на булевардния The Sun те обявиха, че Мърдок е мъртъв. 

Anonymous станаха известни с пиратските атаки срещу организации като Visa и PayPal в отмъщение за решението им да спрат изпращанията на дарения за сайта WikiLeaks. 

Wikileaks разгневи щатското правителство, след като разпространи над 250 хил. секретни дипломатически съобщения от американски посолства по цял свят. САЩ твърдят, че действията на Wikileaks са незаконни, но отричат да са оказвали натиск над компании като PayPal да отказват услуги на Wikileaks.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още