IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор глоби Uber с 492 хил. долара

Причината е бавната реакция на компанията след кибеаратака срещу нея през 2016 г.

15:59 | 27.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies, която е изправена пред редица регулаторни главоболия в Лондон, беше глобена 385 хил. паунда (491 хил. долара) във връзка с кибератаката, която компрометира данните на милиони нейни потребители и на десетки хиляди шофьори, пише Bloomberg.

От Комисариата по информацията заявиха, че личната информация на Uber за 2,7 млн. британски клиенти, включително имейли и телефонни номера, може да е била свалена по време на хакерската атака през 2016 г. Клиентите пък не са били уведомени повече от година, а компанията е платила на хакерите 100 хил. долара, за да унищожат данните. В допълнение към това са били компрометирани данните на около 82 хил. шофьори.

„Това не е просто сериозен провал в опазването на данните от страна на Uber, но и пълно пренебрежение спрямо клиентите и шофьорите, чиято лична информация е била открадната“, коментира директорът по разследванията на комисариата. „По това време не са предприети никакви стъпки за информиране на засегнатите от пробива, или за предлагане на помощ. Оставили са ги уязвими“.

Глобата е наложена в момент, в който Uber се бори с шофьорите в Лондон във връзка със статуса им на служители и броя на ползите, които те получават.

През юни компанията получи 15-месечен пробационен лиценз за опериране в британската столица, след като транспортните регулатори изразиха опасенията си за сигурността на пътуващите и по други въпроси.

Холандският регулатор за защита на потребителските данни също глоби Uber във връзка с атаката.

Uber твърди, че е направила промени в технологията си и в управленския си екип след инцидента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още