IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Букурещ ще приюти нов център за киберсигурността на ЕС

Новата институция ще разпределя средствата за киберсигурност от бюджета за научни изследвания на блока

11:18 | 10.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ioana Epure, Bloomberg</em></p>

Снимка: Ioana Epure, Bloomberg

Новият Европейски център за киберсигурност ще бъде позициониран в Букурещ, решиха страните от ЕС. За домакин на новата институция кандидатстваха седем европейски държави - Брюксел, Мюнхен, Варшава, Вилнюс, Люксембург и испанския град Леон, припомня Politico.

Румънската столица е избрана на втори тур в конкуренция с Брюксел, посочва още изданието.

Основната дейност на центъра е управление на средствата за киберсигурност от бюджета на ЕС за научни изследвания и проучвания. Става въпрос за около 2 млрд. евро по програмата Дигитална Европа и още милиони по иновационните фондове и средствата по фондовете за възстановяване от пандемията от коронавирус.

Центърът няма да статут на официална европейска агенция и няма да създаде значителен брой работни места - около 30 при старта си, като е предвидено увеличаване на броя на служителите до 80. Този хъб обаче ще може да подкрепи местния бизнес и ще повиши репутацията на Румъния в областта на киберсигурността.

В допълнение новата институция ще бъде място за среща на експерти по киберсигурността на ЕС и индустрията, което ще подкрепи и местния хотелиерски бизнес.

В документите за кандидатстване държавите, които искаха да са домакин на центъра, трябваше да посочат възможности за транспортни връзки - летища и жп транспорт, образователни центрове, както и възможните сгради, където да бъде разположен центъра.

До този момент Румъния не е приютила европейска агенция или орган. За новия хъб тя предложи сграда в неокласически стил, коментира още Politico.

Статистиката на Евростат позиционира северната ни съседка на трето място в ЕС по показател жени, работещи в сферата на информационните технологии. 24% от дипломиращите се в Румъния студенти в тази сфера са жени. Европейската комисия и Европейският парламент все още обсъждат финалните аспекти за управлението на новия хъб.

Очаква се още в края на тази седмица преговарящите екипи на двете институции да постигнат съгласие и нормативният акт за центъра да бъде приет до края на годината.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още