IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BULPROS придобива мажоритарен дял в SAP интегратора Beam

Това е шестата компания, която българската технологична организация добавя към портфолиото си

08:12 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ивайло Славов, главен изпълнителен директор на Bulpros. <em>Снимка: Bulpros</em></p>

Ивайло Славов, главен изпълнителен директор на Bulpros. Снимка: Bulpros

Българската технологична компания BULPROS придобива интегратора на SAP решения за управление на бизнеса Beam, обявиха двете организации. 

Финансовите параметри на споразумението не са обявени, но пред Investor.bg главният изпълнителен директор на BULPROS Ивайло Славов коментира, че сумата е „сериозна“ и „съизмерима с някои предходни сделки на компанията“. Това е шестото придобиване на BULPROS от основаването на компанията през 2010 г. - време, за което тя добави към портфолиото си както български, така и чуждестранни компании.

Целта на сделката с Beam е да засили техническата експертиза на дружеството в посока консултации, внедряване и поддръжка на SAP системи. Beam е основана през 2014 г. и от 4 години си партнира с BULPROS.

„Основната компетенция на компанията е в автомобилната индустрия - SAP решения и продукти за автомобилния бранш и то в частта дистрибуция, продажби, маркетинг, сервизна дейност, продажба на части. Целият цикъл на живот на един автомобилен продукт се обхваща от решенията, които предлага BEAM в SAP. Малко по-късно успяхме да изградим компетенция и във финтех сектора. Там също имаме успешни проекти“, коментира Иван Кюркчиев, партньор в Beam.

Самите преговори за придобиването са започнали през април миналата година. Компаниите си „стискат ръцете“ още при първите срещи и посвещават месеците до края на 2019 г. в административното и юридическо финализиране на споразумението, твърдят Славов и Кюркчиев.

Преходният период след придобиването вече е приключил, а екипът на Beam вече работи в офиса на BULPROS. По думите на Кюркчиев Beam ще се развива като самостоятелно звено, но ще интегрира своите дейности с тези на BULPROS. “Ще се възползваме от техните ресурси и репутация, а те – от нашата компетенция“, посочва той.

По думите на Ивайло Славов всички компании, присъединили се към групата, оперират на същия принцип на участие на основателите на компаниите и партньорите, така че BULPROS продължава да се придържа към тази линия.

Фокус пазари

BULPROS има над 1300 служители, работещи в общо 20-те ѝ офиса в Европа и Северна Америка. Beam пък развива проекти в почти цяла Европа, включително в Румъния, Белгия, Швейцария, както и в съседните държави от бивша Югославия. Дейността ѝ се простира и отвъд Стария континент, в това число и в Чили.

Работата на Beam на румънския пазар е добър сигнал за BULPROS, която планира да отвори офис в Крайова, посочи Ивайло Славов.

Освен в Румъния тази година BULPROS ще съсредоточи усилията си и в посока израелския пазар.

„Преди година и половина започнахме да проучваме пазара, спечелихме клиенти и вече имаме бизнес там. Това е вторият пазар, който искаме приоритетно да развием, паралелно с Германия, Франция, Великобритания, САЩ и т.н. Сърбия, Румъния и Израел също са ни целеви пазари предвид ситуацията“, коментира той.

Какво предстои?

Славов е категоричен, че след обединението двете компании се насочват към „няколко много сериозни сделки“ и годината ще е особено важна за съвместната работа на двата екипа.

Иван Кюркчиев вече вижда резултатите от сделката. „Прогнозираме много голям ръст на бизнеса на компанията тази година. Очакваме почти двойно увеличение на оборота вследствие на тази сделка“, обясни той.

От своя страна, BULPROS прогнозира „двуцифрен ръст от над 10 на сто, коментира Славов.

Апетит за нови сделки

BULPROS остава отворена към нови възможности за придобивания. На този етап тя не води сериозни целенасочени преговори с някоя компания, като се фокусира върху развитието на дигиталните си решения на германския пазар.

„Евентуално там бихме погледнали към компания, която се занимава с front-end услуги, най-вече с решения в банковия и застрахователния сектор“, коментира Славов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още