Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Булсатком е на финалната права преди изстрелването на първия български сателит

Предстои сателитът да бъде транспортиран до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида

Булсатком е на финалната права преди изстрелването на първия български сателит

Снимка: Pixabay.com

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 приключи успешно всички основни процедури по монтажа и тестването от компанията Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния, съобщават от компанията България Сат, дъщерно дружество на доставчика на телевизия и интернет Булсатком.

В момента се извършва подготовка за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, допълва се в съобщението. 

Когато бъде изстрелян, сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 хил. км над Земята, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Преди да започнат подготовката по транспортирането, инженерите на SSL и България Сат са направили финални проверки на BulgariaSat-1, включително тест, предназначен да симулира разгръщането на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените на сателита, както и няколко други важни теста, които гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения полезен живот.

Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали, казва Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.

За целите на транспортирането до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът ще бъде опакован в специален контейнер, в контролирана среда, който гарантира, че въздухът около него е свободен от частици и че температурата и влажността вътре в контейнера са регулирани.

Когато сателитът пристигне на стартовата площадка, екипите на SSL, SpaceX и България Сат ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата носител Falcon 9 на компанията SpaceX и да го заредят с гориво.

След като бъде изстрелян от ракетата носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество телевизионни програми за крайните потребители, информират от компанията.  

Припомняме, че изстрелването на сателита Булсатком финансира с чрез банката на САЩ за експортно кредитиране и консорциум от европейски банки. 

В момента компанията ползва гръцкия спътник Hellas, за да разпространява телевизионните си програми. 

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Новини Булсатком сателит

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китай налага по-строги инвестиционни правила за Big Tech