IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булсатком ще предаде на абоната за вашето обаждане

Доставчикът на DTH телевизия получи лиценз за GSM оператор

17:41 | 11.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Булсатком ще предаде на абоната за вашето обаждане

Доставчикът на цифрова телевизия "Булсатком" е получил лиценз за четвърти GSM оператор от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по-рано днес, потвърдиха от пресотдела на ведомството пред Investor.bg.

По този начин операторите на мобилни услуги у нас стават общо четири заедно с Vivacom, Mtel и Globul. Проникването на  пазара на трите досегашни GSM оператора според КРС е 147%, което означава, че всеки българин се падат по около 1,5 номера. "Булсатком“ ще може да предлага и мобилни услуги на вече изгрaдената си абонатна база в обвързани пакети с телевизия и интернет подобно на Vivacom и Mtel.

Събитието "е дългоочакван момент в историята на компанията“, заявиха пред Investor.bg от "Булсатком". Младенка Джалова, ръководител на маркетинг отдела на фирмата каза, че компанията ще стартира услуги за клиенти преди края на 2013 г., каквото е и задължението ѝ по закон. „Днес в 15.30 ни бе връчен лицензът. Все още има много моменти, които трябва да се доуточнят, както и много работа, която тепърва трябва да се свърши“, допълни тя.

От новолицензирания оператор не се ангажираха с по-подробен коментар за пакети, цени, както и други подробности за бъдещата дейност. Все пак в по-ранни коментари от компанията бяха заявили, че ще се концентрират в предлагането на  т.нар. трипълплей - пакет от три услуги (телевизия, стационарен интернет и мобилни услуги). Не е ясно обаче дали компанията ще влезе в остра битка с трите оператора за гласови услуги или ще атакува пазара на по-доходоносния мобилен интернет. 

През декември 2011 г. три компании - „Макс Телеком", „Булсатком" и „4Джи Ком" получиха от Комисията за регулиране на съобщенията разрешения за използване на радиочестотен спектър. Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е развитието на широколентовите технологии (UMTS, WiMAX, LTE и LTE Advanced) за изграждане на трето и четвърто поколение (3G и 4G) мрежи, поясниха от КРС. Тези мрежи дават възможност за много по-високи скорости на предаване на данни, което от своя страна води до по-голямо разнообразие на предлаганите услуги за крайния потребител. 

Процедурата за лицензите започна още в началото на октомври 2011 г. след постъпили заявления за ползване на ресурса от страна на "Макс Телеком" и "Булсатком". Наддаване обаче нямаше защото в установения срок са постъпили намерения от пет предприятия, от които само три са потвърдили желанието си за ползване на честотите. Според анализ на КРС ресурсът ще стигне и за трите. 

През последните дни името на  "Булсатком" влезе в заглавията на вестниците и сайтовете заради търговски спор с bTV Media Group и ТВ7. И двете медийни групи преговарят за нови договори с оператора, който твърди, че телевизиите го изнудват, опитвайки се да наложат много висока цена. Също днес стана ясно, че "Булсатком" е предложила нова оферта на ТВ "Седем", в която предвижда да бъде създаден отделен пакет с отделна цена за разпространението на двете програми, като 35% от таксите да остават за тв продуцента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
Gargantua
преди 11 години
Освен да пожелая успех на единствения 100% БГ телекомуникационен оператор друго не мога, въпреки споровете с БТВ и ТВ7 аз от години съм абонат на телекома, таксата ми не е пипана години наред и съм доволен от качеството и обслужването в офисите, ето защо ги подкрепям надявайки се да предложат една качествена комплексна услуга на достъпни цени и да направят пазара още по конкурентен в изгода на абонатите, УСПЕХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още