IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум на безконтактните карти у нас през годината

Броят на покупките на ПОС терминали надвишава с приблизително 28% този от 2013 г., а обемът – с 33%

12:38 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Бум на безконтактните карти у нас през годината

През изминалата година отбелязахме бум на безконтактните карти на пазара на картови разплащания в България, пише в годишен анализ на сектора Мариана Великова-Чаушева, директор "Карти" в "УниКредит Булбанк".

Заедно с бързото разпространение на картите с безконтактна функционалност и мрежата от ПОС терминали, които поддържат тези плащания, се наблюдава и един очакван ефект - още по-значим ръст в активността на потребителите за плащане на всякакви суми за покупка.

Безконтактната карта притежава допълнителна (надграждаща) функционалност, с която може да се плати безконтактно, но тя работи и по познатия начин – на ПОС терминал с четене на чипа или магнитната лента и задължително въвеждане на ПИН, на банкомат или в интернет.

Броят на покупките на ПОС терминали надвишава с приблизително 28% този от 2013 г., а обемът – с  33%.

Към момента УниКредит Булбанк вече е издала над 260 хил. безконтактни карти и ги обслужва на близо 4 хил. безконтактни терминала. Тези показатели формират съответно около една пета от всички издадени безконтактни карти в България и приблизително 30% от обслужваните безконтактни терминали на пазарно ниво. Обновените данни за разпространението на новия стандарт на плащане в Европа показват, че потребителите могат да се разплащат безконтактно на 2 млн. терминала в 25 държави, което е ръст от 67% за една година.

По отношение на терминалната мрежа на пазарно ниво последните данни на БНБ показват, че броят на търговците с ПОС устройства към края на първата половина на 2014 г. нетно е нараснал с 600 (от 42 700 през 2013 г. до 42 300 през 2014 г.), а самите терминали са 79 000 (10% ръст спрямо 2013 г.). При АТМ терминалите не се отбелязва ръст и те остават 5 900.

Проучванията на УниКредит Булбанк показват, че в последните години е осигурено отлично покритие на ATM устройствата на територията на страната. В подкрепа на това са и данни от Световната банка, които нареждат България в топ 20 на държавите с най-голям брой банкомати на 100 000 души от населението, сред които са и страни като Италия, Португалия, Русия, Испания, Япония, Австралия, Бразилия, Франция.

За поредна година е значим ръстът на електронната търговия. При търговците-партньори на УниКредит, приемащи електронни плащания, за последната година се отчита ръст от 44% в направения брой покупки и 34% в реализирания обем спрямо 2013 г. Нараства и броят на търговците, приемащи картови плащания по електронен път.

Тенденции за 2015

- Продължаващ фокус върху безконтактните разплащания, включително посредством носители като гривни, „умни“ часовници, ключодържатели;
- Eволюция в картовите мобилни разплащания и парични преводи от карта към карта посредством мобилен телефон;
- Развитие на програми за награждаване лоялността на картодържателите и заздравяване на партньорствата с ключови търговци;
- Допълнителни физически и логически иновативни подходи за защита на картите и сигурността на картовите разплащания;
- Разширяване на функционалностите и възможностите за обслужване на картови разплащания при малки и средни предприятия, отчитайки бързата дигитализация и възможностите, които предоставя;
- Развитие на мрежата на ПОС терминалите в по-малките населени места и по-малките търговски обекти;
- Развитие на мрежата на терминалите за самообслужване при картово плащане;
- Развитие на електронната търговия, чрез увеличаване на виртуалните терминали и броя картодържатели, използващи услугата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още