IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на центровете за данни доведе до сделки за 19 млрд. долара за един ден

Те показват бързата консолидация на активи в областта на облачните услуги преди новото поколение 5G и оптични мрежи

12:27 | 16.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Два големи оператора на центрове за данни се договориха да бъдат придобити в понеделник в сделки на обща стойност 18,8 млрд. долара. Те показват бързата консолидация на активи в областта на облачните услуги преди новото поколение на 5G и оптични мрежи, пише Bloomberg.

KKR & Co. и Global Infrastructure Partners се споразумяха за придобиването на собственика на центрове за данни CyrusOne в сделка на стойност около 11,4 млрд. долара. American Tower Corp. съобщи, че ще придобие CoreSite Realty Corp. - инвестиционен тръст в областта на центровете за данни, за около 7,4 млрд. долара. След включването на поетия дълг сделките ще надхвърлят 25 млрд. долара.

Те се прибавят към обхватната консолидация сред тръстовете за инвестиции в недвижими имоти, които управляват центрове за данни – комплексите, които осигуряват ключова инфраструктура за компании в областта на облачните услуги като Amazon.com, Salesforce.com и Alphabet. След двете сделки в понеделник много от независимите компании за центрове за данни вече имат партньори. По-големите играчи като Equinix и Digital Realty също засилиха придобиванията през последните години.

CyrusOne е специализирана в проектирането, строителството и оперирането на над 50 центрове за данни. След обявяването на сделката вчера книжата на компанията поскъпнаха с 4,7% до 89,43 долара в Ню Йорк, малко под покупната цена от 90,50 долара за акция.

За American Tower в Бостън придобиването на CoreSite и нейните 24 центрове за данни е голяма стъпка към разширяване отвъд безжичните ѝ корени. Сделката ще съчетае значителната клетъчна и антенна мрежа на American Tower с малки центрове за данни на ръба на мрежата, където изчислителната мощ прелива в мобилни мрежи.

„Това ни поставя в наистина специално положение от конкурентна гледна точка“, отбелязва Том Бартлет, главен изпълнителен директор на American Tower. „Смятаме, че преходът засилва вариантите пред American Tower да играе и да спечели на ръба на 5G екосистемата“, допълва той.

Офертата оценява CoreSite на 170 долара на акция, а книжата ѝ поскъпнаха с над 3% до 172,63 долара. Цената на акциите на American Tower се понижи с 4,6% до 259,60 долара.

Тъй като акциите на CoreSite се търгуват на по-висока цена от цената на сделката, инвеститорите може би очакват конкурентна оферта.

American Tower може да постави началото на нов инвестиционен цикъл в сегмента на edge computing (изчислителна парадигма, която приближава изчисленията и съхранението на данни до източниците на данни - бел. ред.), смята Колби Синсаел, анализатор в компанията Cowen & Co.

Сделката на KKR за CyrusOne показва как компании за частни капиталови инвестиции виждат предимства в комбинирането на отделни части и добавянето на мащаб в преследването на по-висока печалба от продажбите на мащабни клиенти като Amazon и Google.

„Затова компаниите за частни капиталови инвестиции проявяват интерес. Това са големи клиенти с 10-годишни наемни договори. Наистина си е като при недвижимите имоти – просто събирате наема си всеки месец“, казва Синсаел.

Инвестиционният гигант Blackstone придоби оператора на центрове за данни QTS Realty Trust за 10 млрд. долара включително дълга през август отчасти, за да получи експозиция към нажежения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още