IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Toshiba остава неясно

Все още не е решено в каква стратегическа посока ще поеме компанията

11:23 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бордът на директорите на Toshiba все още не е взел решение дали изпитващият затруднения конгломерат трябва да стане частен. Междувременно продължават преговорите с инвеститорите за стратегическата посока, в която трябва да поеме компанията, пише Bloomberg.

Бордът „все още не е решил кой е най-подходящият начин за действие и продължава да проучва възможни стратегически алтернативи“, заявиха от Toshiba днес. Екипът за проучване на стратегическите алтернативи е участвал в активен диалог с потенциални инвеститори, но има „множество въпроси“, свързани с потенциално отписване от борсата, които трябва да бъдат разрешени, посочва компанията.

Toshiba започна да разглежда опциите, включително тази да стане частна, още през май, след седмици на преговори за поглъщане, предизвикани от офертата за придобиване за 21 млрд. долара, отправена от CVC Capital Partners. Инвеститори, включително 3D Investment Partners оказват натиск върху японския конгломерат да направи пълен стратегически преглед и да проучи всеки сериозен интерес към компанията, така че да се възстанови доверието на акционерите.

Цената на акциите на Toshiba регистрира само леки изменения следобед в Токио. Откакто компанията започна да разглежда опциите си, стойността на книжата се е повишила с 5%. Компанията заяви, че е назначила UBS за финансов съветник и ще обмисли потенциални оферти. Предложението на CVC обаче беше сметнато за недостатъчно добро.

Търсенето на нов главен изпълнителен директор напредва, а компанията заяви, че в следващите месеци ще съкрати списъка с кандидатите. Предишният изпълнителен директор Нобуаки Куруматани се оттегли през април, след като претърпя рязък спад на подкрепата от служители и директори. През юни акционерите гласуваха да отстранят и председателя на борда Осаму Нагаяма, което беше рядък триумф за инвеститорите активисти.

Някога популярно име в Япония, през последните години Toshiba допусна серия от управленски грешки. Тя плати рекордна глоба за счетоводен скандал, а след това загуби милиарди заради проблемите на звеното си за ядрена енергетика. Конгломератът, изобретил флаш паметта преди три десетилетия, беше принуден да продаде по-голямата част от своя бизнес с чипове през 2018 г. заради загубата на звеното за енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още