IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет се оттегля от попечителския си пост във фондацията на Бил и Мелинда Гейтс

Ходът на Бъфет се случва в несигурно време за организацията

17:36 | 23.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Уорън Бъфет се оттегля от попечителския си пост в Bill and Melinda Gates Foundation, пише Wall Street Journal.

Милиардерът заяви, че от години е „неактивен попечител“ на фондацията, на която дава пари.

„Сега напускам този пост, точно както направих във всички корпоративни съвети, различни от тези на Berkshire”, коментира Бъфет във връзка с годишния му принос чрез акции в Berkshire Hathaway към пет фондации.

Ходът на Бъфет се случва в несигурно време за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, тъй като нейните основатели наскоро обявиха намерението си да се разведат.

Двойката ръководеше фондацията в продължение на две десетилетия, като насочи милиарди долари към повече от две дузини области, включително инфекциозните заболявания, половото равенство, образованието в САЩ и развитието на земеделието.

Председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire направи разкритието в рамките на изявление в сряда, в което подробно разказа какво мисли за филантропията, правителството и обществото. Той също така заяви, че раздава акции от Berkshire Hathaway за 4,1 млрд. долара на пет фондации.

Бъфет заяви, че е на половината на изпълнението на своето обещание от 2006 г. да даде всичките си акции – над 99% от нетното му богатство – за благотворителност.

„В продължение на много десетилетия натрупах почти непонятна сума, като просто правех това, което обичам да правя“, коментира Бъфет.

По думите му данъчните облекчения са важни, „особено за супербогаташите“, които дават огромни суми в брой или ценни книжа за филантропия. Коментарът той направи след като ProPublica, неправителствена медийна организация, публикува подробности за отчетената печалба и данъчни плащания на някои от най-богатите американци, включително Бъфет и главния изпълнителен директор на Amazon.com Джеф Безос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още