Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

България е на 87-о място в света по свобода на медиите

"Репортери без граници" ни класира последни сред страните от ЕС

България е на 87-о място в света по свобода на медиите

Снимка: http://en.rsf.org/

България е паднала до 87-о място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото в 179 страни за 2013 г., сочи доклад на организацията, публикуван на нейния сайт.

България е на последно място сред страните от ЕС. Предишното място на страната ни е било 80-о, съобщава БТА.

Единствената друга страна членка на съюза под 80-о място е Гърция, която е на 84-о място, като в предишната класация е била на 70-о.

В частта на доклада за ЕС се отбелязва, че статуквото се е запазило в повечето страни от съюза. 16 от тях са в челните 30 места по свобода на медиите. Това на пръв поглед е окуражаващо, но то прикрива бавната ерозия на европейския модел в резултат на несъответствия и тревожни развития в другите 11 страни от общността, някои от които са паднали под 80-о място, отбелязват от организацията.

"Институциите въвеждат опасно ограничаващи свободата на пресата закони, като в Унгария (56-о място, спад с 16 места) и Гърция (84-о място, спад с 14 места)", допълват в доклада си "Репортери без граници".

За България се посочва, че обещанията за реформа не са изпълнени, а интернет е престанал да е безопасно място за журналистите на свободна практика. Трите страни, които непосредствено изпреварват България в класацията, са Гърция, Косово и Гвинея.

Класацията се оглавява от Финландия, Холандия и Норвегия, а на опашката са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

"Репортери без граници" изготвят класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация.

Първите три страни в класацията са с оценки 6,38 за Финландия, 6,48 за Холандия и 6,52 за Норвегия. Оценката на България е 28,58. Последните три страни в класацията са с оценки 79,14 за Туркменистан, 83,90 за Северна Корея и 84,83 за Еритрея.

Световната карта на свободата на пресата за 2013 г. има пет цветови зони. Бялата е за страните в добра ситуация като скандинавските страни, Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Чехия, Германия или Канада. Жълтата зона е за страни в задоволително положение като Австралия, Великобритания, САЩ, Испания или Франция.

България се намира в третата, оранжева зона на "забележимите проблеми", заедно със страни като Румъния, Южна Корея, Япония, Италия и Унгария.

Четвъртата, червена зона, е на страните в тежко положение като Украйна (126-о място, спад с 10 места), Индия, (140-о място, спад с 9 места), Русия (148-о място, спад с 6 места), Беларус (157-о място, покачване с 11 места) или Пакистан (159-о място, спад с 8 места).

Петата, черна зона, е за страни в много тежко положение по отношение на свободата на пресата. В нея влизат страни като Саудитска Арабия (163-о място, спад с 5 места), Куба (171-о място, спад с 4 места), Китай (173-о място, покачване с 1 място), Иран (174-о място, покачване с 1 място) или Сирия (176-о място, без промяна).

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
преди 7 години
Ами бегъл поглед към собствениците на БГ медиите, би изяснил нивото на свободата им! Доста се съмнявам, да са много журналистите, които биха възразили на собствениците си. Те просто следват корпоративни интереси. :)..
1
 
3
 
8
преди 7 години
Няма профилна снимка
По рекламодателите ще ги познаете.
0
 
3
 
7
deant до: amanotumnici
преди 7 години
Няма профилна снимка
хаха, може ли линк?;)
1
 
9
 
6
преди 7 години
за да прецените, дали медиите са свободни в България или не, ще ви попитам - коя медия дали телевизионна, интернет или друга отрази спането на нашя бай Ганьо на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир за изминалата година? Освен youtube за друга не се сещам ... (тя не е българска)
1
 
7
 
5
преди 7 години
Няма профилна снимка
Ха, много добра позиция са ни дали !!!

Още от Новини
Ученето и работата от вкъщи изискват строга киберхигиена