IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 87-о място в света по свобода на медиите

"Репортери без граници" ни класира последни сред страните от ЕС

14:30 | 30.01.13 г. 10
<p>
	Снимка: http://en.rsf.org/</p>

Снимка: http://en.rsf.org/

България е паднала до 87-о място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото в 179 страни за 2013 г., сочи доклад на организацията, публикуван на нейния сайт.

България е на последно място сред страните от ЕС. Предишното място на страната ни е било 80-о, съобщава БТА.

Единствената друга страна членка на съюза под 80-о място е Гърция, която е на 84-о място, като в предишната класация е била на 70-о.

В частта на доклада за ЕС се отбелязва, че статуквото се е запазило в повечето страни от съюза. 16 от тях са в челните 30 места по свобода на медиите. Това на пръв поглед е окуражаващо, но то прикрива бавната ерозия на европейския модел в резултат на несъответствия и тревожни развития в другите 11 страни от общността, някои от които са паднали под 80-о място, отбелязват от организацията.

"Институциите въвеждат опасно ограничаващи свободата на пресата закони, като в Унгария (56-о място, спад с 16 места) и Гърция (84-о място, спад с 14 места)", допълват в доклада си "Репортери без граници".

За България се посочва, че обещанията за реформа не са изпълнени, а интернет е престанал да е безопасно място за журналистите на свободна практика. Трите страни, които непосредствено изпреварват България в класацията, са Гърция, Косово и Гвинея.

Класацията се оглавява от Финландия, Холандия и Норвегия, а на опашката са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

"Репортери без граници" изготвят класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация.

Първите три страни в класацията са с оценки 6,38 за Финландия, 6,48 за Холандия и 6,52 за Норвегия. Оценката на България е 28,58. Последните три страни в класацията са с оценки 79,14 за Туркменистан, 83,90 за Северна Корея и 84,83 за Еритрея.

Световната карта на свободата на пресата за 2013 г. има пет цветови зони. Бялата е за страните в добра ситуация като скандинавските страни, Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Чехия, Германия или Канада. Жълтата зона е за страни в задоволително положение като Австралия, Великобритания, САЩ, Испания или Франция.

България се намира в третата, оранжева зона на "забележимите проблеми", заедно със страни като Румъния, Южна Корея, Япония, Италия и Унгария.

Четвъртата, червена зона, е на страните в тежко положение като Украйна (126-о място, спад с 10 места), Индия, (140-о място, спад с 9 места), Русия (148-о място, спад с 6 места), Беларус (157-о място, покачване с 11 места) или Пакистан (159-о място, спад с 8 места).

Петата, черна зона, е за страни в много тежко положение по отношение на свободата на пресата. В нея влизат страни като Саудитска Арабия (163-о място, спад с 5 места), Куба (171-о място, спад с 4 места), Китай (173-о място, покачване с 1 място), Иран (174-о място, покачване с 1 място) или Сирия (176-о място, без промяна).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ами бегъл поглед към собствениците на БГ медиите, би изяснил нивото на свободата им! Доста се съмнявам, да са много журналистите, които биха възразили на собствениците си. Те просто следват корпоративни интереси. :)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
По рекламодателите ще ги познаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
хаха, може ли линк?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
за да прецените, дали медиите са свободни в България или не, ще ви попитам - коя медия дали телевизионна, интернет или друга отрази спането на нашя бай *** на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир за изминалата година? Освен youtube за друга не се сещам ... (тя не е българска)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Ха, много добра позиция са ни дали !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Иначе от Инвестора съм виждал само цензура на мръсни думички досега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз съм убеден в точно обратното. Медиите сами се контролират, като винаги са в услуга на този който плати повече за пропаганда. Можете да видите доказателствата докато въртите каналите. Новините са представени тенденциозно, като крайностите варират. Примерно днес по БТВ казаха, че Франция е фалирала, което в другите медии излезе още в понеделник заедно с оправданието на човека, който го е казал, че се майтапи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
На 87мо по свобода, ама на 1-во по свободия. Императоре, повечето медии са в жесток конфликт с властта ако не знаеш. За това всеки си драска каквото си поиска. За бърза справка-днес.бг. И къде им е ограничението на свободата на печата те питам, или си с дежурното изказване анти-правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 11 години
Нормално - България е единствената страна в ЕС, управлявана от хунта, начело с диктатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още