IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на дъното по използване на интернет в ЕС

51% от домакинствата нямат интернет връзка, а 41% от българите никога не са влизали в мрежата

14:36 | 28.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България е на дъното по използване на интернет в ЕС

България заема едно от последните места в ЕС по отношение на ползването на интернет, сочи последният доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на цифровите технологии.

Според посочените данни през 2013 година 51% от българите ползват световната мрежа поне веднъж в седмицата. За сравнение - в ЕС този дял е 72%. С най-добри резултати са Финландия, Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, където над 90% от възрастното население ползват интернет.

Статистиката на Еврокомисията показва много близки данни по отношение на българите, които ежедневно са в интернет, и тези, които никога не са влизали в мрежата – 43% към 41% през 2013 година. От данните се вижда още, че средно в ЕС 20% от гражданите никога не са ползвали световната мрежа.

Като цяло страната ни не изостава единствено по отношение на разпространението на широколентов интернет – 93% от населението имат достъп до услугата. В ЕС средният дял е 97%, сочи още докладът. Все още обаче остава слабо разпространението на услугата в селските региони – 60% от населението в тези региони в България имат достъп, спрямо 90% средно в общността.

И в България, и на европейско ниво, се увеличава броят на домакинствата, които нямат интернет.  През 2013 година 51% от домакинствата у нас нямат интернет, спрямо 42% през 2012 година. За ЕС данните сочат, че докато преди година 35% от домакинствата са без интернет, сега техният дял възлиза на 37%.

България изостава и по отношение на ползването на интернет през мобилни устройства.  Данните за 2012 г. показват, че 13% от българите ползват интернет през мобилно устройство. Средният показател за ЕС е 36 на сто.

Напредък страната регистрира по отношение на пазаруването онлайн – през 2013 година 12% от българите са си купили стока онлайн, спрямо 9% през 2012 година. Все още обаче равнището остава значително под средното за ЕС – 47% от гражданите на общността са пазарували през интернет през 2013 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
спокослед 15 години 100% от българите ще ползват интернетдаже и тогавашните пенсионери (щото няма да има друг начин да видят децата и внуците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
enn
преди 9 години
Съвсем нормални резултати са това. България е пълна с пенсионери. А те определено не са като финландските пенсионери. Представям си как баба Пенка с 100 лв. пенсия сърфира в Интернет. Пф...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Пак глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още