IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на първо място по дял на работещи жени в технологичния сектор

Въпреки това пропастта във възнаграждението между половете е 19,20% - по-висока от средната за страната

14:02 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е страната с най-висок процент на жени, работещи в технологичния сектор. Това става ясно от проучване на платформата за кариерно развитие Honeypot, която анализира работната сила в 41 държави от Европейския съюз (ЕС) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според изследването в страната ни заетите в технологичния сектор дами представляват 30,28%. Сред другите лидери по този показател са още Австралия (28%) и Румъния (26%). На обратния полюс е Словакия с едва 9,29%.

Въпреки високите проценти за България докладът показва, че пропастта в заплащането между мъже и жени в сектора остава значителна – 19,20%, превишавайки дори средната за страната (15,40%) по данни от 2015 г. От доклада ставя ясно, че средното възнаграждение в сектора за година е 26 829 евро, като при жените то е 21 678 евро. 

Най-високи заплати за позиции в сферата на технологиите, както и за дамите в нея, предлагат САЩ. Въпреки това и там съществува осезаема разлика – при средна заплата от 79 595 евро дамите получават 70 153 евро.

Относително нисък е и процентът на жените, които заемат високопоставени длъжности в ръководството на бизнеса и държавните структури у нас. Малко над една трета са дамите законадатели или висши държавни служители (36,7%) и тези, които имат министерски длъжности (35,1%). Още по-малко (20,6%) са тези в парламента.

Тази разлика се отразява и в заплащането. България е държавата с най-ниска средна заплата за жените. Ако възнаграждението на работната сила в страната е 11 755 евро за година, то при дамите сумата е 9945 евро годишно.

Страната ни има и относително висок индекс за неравенство между половете спрямо останалите в класацията – 0,223 пункта, като с приближаването до единицата неравенството расте. Преди нас, според Honeypot, са само Румъния (0,339 пункта), Чили (0,322 пункта) и Унгария (0,252 пункта).

Най-добро представяне по този показател имат Швейцария (0,040 пункта), Дания (0,041 пункта) и Холандия (0,044 пункта).

От Honeypot посочват, че от общо 3,31 млн. работещи в страната дамите са 1,55 млн., което в процентно съотношение представлява 46,91%. Петдесетте процента успява да премине само Латвия (50,26%), а с най-нисък дял е Турция (31,55%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Акцента е върху "Сектор". Ако очаквате телефонистките в ***-центровете, яйЧаРките, "офис-мениджърките" и т.н. каквито предимно постове заемат, да са на същите пари със дев-ове, консултанти, админи... еми почти познахте. Даже е чудно, че разликата е толкова малко според мен.И като казвате средно възнаграждение, обявете нето или бруто. Или напишете статията в днес.беге, а не в инвестора... Излагация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
не, това е руска пропаганда, хахаххьмалоумник ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Не мога да разбера защо всеки ден в инвеститора се публикуват статии за равенството между половете? Това ли е най-важния въпрос в държавата и икономиката? Съдържанието ви беше на много по-добро ниво преди 5-10 години когато просто ни информирахме читателите без да ни заливате с либерална пропаганда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
типичен фейк нюз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още