IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Македония готвят пътна карта за намаляване на тарифите за роуминг

За месец над 300 хил. българи ползват роуминг услуги в страни от Западните Балкани

17:27 | 26.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пътна карта за намаляване на тарифите за роуминг между България и Македония ще бъде подготвена на съвместна среща на ресорните министерства от двете страни, регулаторните органи и мобилните оператори.

За това се договориха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът за информационното общество и администрацията на Македония Дамян Манчевски.

Пресцентърът на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщи, че македонският министър е предложил Скопие да бъде домакин на разговорите още в следващите седмици.

„Намаляването на цените на роуминга е акцент в политиката на българското правителство“, напомни Московски и добави, че тази стъпка е част от политиката за приобщаване на Западните Балкани към Европейската цифрова икономика.

Ивайло Московски подчерта, че още през 2017 година българската страна инициира подписване на споразумения с Македония и Сърбия за постепенно намаляване на цените на разговорите и на мобилния интернет. Те ще дадат възможност на всички местни регулатори да направят пазарни анализи, за да бъдат постигнати реалните стъпки за намаляване на цените на роуминга.

"По данни на българските оператори само за месец около 300 хиляди потребители са използвали роуминг услуги при пътуване в западните ни съседки", коментира след срещата Ивайло Московски.

По негови данни са проведени около 180 хиляди разговора с обща продължителност над 600 хиляди минути, изпратени са около 120 хиляди SMS -и и са изразходвали над 130 хиляди мегабайта мобилни данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още