Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

България изостава по роботизация и автоматизация спрямо ЦИЕ

Въпреки това имаме възможност за развитие, смятат Георги Грозданов, ръководител, Инженерен център на Фесто, и Христо Гилищаров - управител, FANUC Bulgaria

България изостава по роботизация и автоматизация спрямо ЦИЕ

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

България малко изостава по ниво на роботизация и автоматизация спрямо страните от Централна и Източна Европа, но имаме възможност за развитие. Около това мнение се обединиха Георги Грозданов, ръководител, Инженерен център на Фесто, и Христо Гилищаров - управител, FANUC Bulgaria, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Георги Грозданов отбеляза, че от водещо значение у нас е да имаме подготвени кадри за сферата. Според него процесът трябва да започне от ученическите години.

“Фирмите и правителството трябва да осъзнаят, че за да имаме повече експерти, трябва да тръгнем от учениците”, посочи той.

Грозданов очаква секторите, в които автоматизацията ще е най-заложена, да включват автомобилната индустрия, медицината и електрониката.

“Роботизацията няма да вземе връх над човешкия труд, тя по-скоро ще бъде придатък”, изтъкна още той и допълни, че “хората няма да са ненужни, идеята е да има инвестиции в тяхното обучение и нов тип работа за тях”.

Христо Гилищаров отбеляза, че темпът на автоматизация и роботизация у нас нараства на годишна база след удара на пандемията.

“Необходима ни е посока и индустия, която да изтегля останалата част като локомотив... Чехия може да се похвали с над 170 робота на 10 хиляди заети в индустрията. В България този параметър е 10-15”, посочи той.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Основателят на Huawei призова Honor да стане реален конкурент на компанията