IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отпадна от класация на най-иновативните икономики в света

Лидер в Bloomberg Innovation Index за 2017 г. за поредна година остава Южна Корея

13:45 | 18.01.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България отпадна от класацията на 50-те най-иновативни икономики в света за 2017 г., сочи индекс на Bloomberg.

Миналата година страната бе на 42-ро място в ранглистата, като тогава дори заемаше 25-та позиция от гледна точка на добавената стойност на производството. Отчетеното ни тогава слабо представяне в разходите за проучвания и развитие обаче може би е една от причините страната тази година да не присъства в класацията.

За сметка на това държавите от Скандинавския полуостров все повече се засилват. В битката на най-иновативните идеи Швеция вече заема 2-ро място, а Финландия влезе в топ 5 на Bloomberg Innovation Index за 2017 г. Индексът оценява икономиките, базирайки се на фактори като проучвания и разходи за развитие, както и концентрация на високотехнологични публични компании.

Южна Корея продължава да е лидер в класацията, заемайки първо място по интензитет на проучванията и развитията, добавената стойност на производството и патентната активност. Страната е и в топ 5 по гъстота на високите технологии, както и на ефективността на висше образование и проучвания. Отбелязва се и лек напредък при производителността, вече заемайки 32-ра позиция в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Браво, Тошкова! Скоро те критикувах несправедливо за тази класация на Блумбърг, а тук ти се извинявам! :)Само, защо не публикувате пълния чарт? По-добре таблицата с данните, отколкото тази карта, която едва ли някой гледа... ? Само си питам де, не, че чакам на вас... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Алоу малкия , я глей кво правят"чистите" сили на които се кланяш..."Американският софтуерен концерн Рrоgrеss, който придоби през 2014 г. българската компания Теlеrк за 262,5 млн. долара, съкращава над 16% от своите служители в България. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Не думай...ами там НАТО , МАТО...нали централи затварЯхме , патоци с телата си препречихме и пак НЕМА...що тъй бе джанъм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
male4ko
преди 7 години
Майната, щото има такива като тебе дето служат на нечисти сили, които изпиват живителните сили на България... Та затова сме на това дередже, проядени от октопода на бивши "братски" държави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 11
majnata
преди 7 години
И що тъй ...нали уж сме у Евросъюза и сме едни от най стабилните ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още