IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще ратифицира АСТА с резерви в частта за интернет доставките

По този начин управляващите ще се опитат да укротят протестите на гражданските организации

15:08 | 02.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
България ще ратифицира АСТА с резерви в частта за интернет доставките

При ратифициране от Народното събрание на АСТА в частта за интернет доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство.

За това са се споразумели на среща при премиера Бойко Борисов представители на IT-сектора, доставчици на интернет услуги и депутати от ГЕРБ. АСТА ще се обсъжда в парламента на 8-и февруари.

Новината съобщи пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на управляващата партия Валентин Николов, цитиран от БТА.  



„Законодателството в частта за интернет доставките, категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано от ПГ на ГЕРБ при ратифициране на търговското споразумение“, заяви Николов. „Когато ратифицираме конкретните текстове, засягащи интернет, ще запишем, че има резерви и българското законодателство няма да се променя“, допълни той.

По думите му такава била правната техника за ратифициране на международни документи. 

До този момент споразумението e подписано от 31 държави, сред които и България. Документът, който експертите нарекоха инструмент за приватизиране на онлайн цензурата, задължава доставчиците на интернет превантивно да следят и да докладват кой какво прави в глобалната мрежа.

АСТА предизвика силна реакция в интернет, като се появиха петиции и групи във Facebook срещу него, а за 12-и февруари са насрочени протести в редица градове в стрната. 

Вчера пък представители на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България алармираха, че приемането на споразумението в този вид ще превърне доставчиците в полицаи с надзорна функция и ще сложи край на анонимността в мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Пак ни будалкат като малаци. Нали точно тия с мерак биха сложили по една-две камери във всеки дом, за превенция на организираната престъпност. Пък ако е за неорганизираните престъпници, тях кучета ги яли, като не могат да се организират. Сега има твърде благовиден предлог да се надзърта във всеки дом и наш'те момчета няма да го изпуснат. Ще се осерат, но няма да се изложат, както казваше ротният по време на учения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Големите риби не искат да изпишат вежди, а да бодат очи!!!Що не спрат пиратските сайтове и проблема почти изчезва... Всичката работа минава през сайт като начало. Капиш батка Бойка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
shipito
преди 12 години
Тази асоциация ако се съди по сайта и е създадена преди един месец! http://aptiu.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още