IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България записва рязък спад на компютърните вируси в последните пет години

29% от българските потребители са имали проблем със сигурността в интернет през 2015 година

13:39 | 08.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България записва рязък спад на компютърните вируси в последните пет години

През 2015 година 29% от българските потребители са имали проблем със сигурността в интернет, сочат данните на Евростат.

За пет години – от 2010 година до 2015 година, случаите на компютърни вируси у нас намаляват с 30 процентни пункта до 28%. Това е едно от най-резките намаления в целия ЕС.  Пред нас по този показател е единствено Словакия, където случаите на зловреден софтуер в интернет намаляват с 38 пункта. Така за пет години от вируси в интернет са пострадали само 9% от потребителите в световната мрежа.

Като цяло в ЕС един на всеки четвърти потребител е пострадал от компютърен вирус, източване на лични данни или финансови щети през 2015 година. Процентите обаче варират значително – от 10 на сто от потребителите в Чехия до 42 на сто от хърватските потребители на интернет. 

Въпреки всичко данните на Евростат са обнадеждаващи – 75% от всички интернет потребители в ЕС не са имали проблеми със сигурността през 2015 година.

Въпреки това част от европейците все още се притесняват да пазаруват онлайн (19%) или да използват електронно банкиране (18%) през миналата година заради липсата на сигурност. 13% от европейците не използват мобилни устройства в безжична мрежа извън дома си от съображения за сигурност.

Поведението на българските потребители не се различава от средноевропейското – и у нас 19% не пазаруват онлайн, а 18% не ползват електронни услуги, предоставяни от банките. Само 8% от потребителите обаче се въздържат да използват мобилно устройство в безжична мрежа извън дома си.

Данните на Евростат бяха изнесени във връзка с отбелязвания на 9 февруари Ден на безопасния интернет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
"Касперски" + работа през ограничен акаунт - това е рецептата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още