IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската компания Transmetrics спечели 3,25 млн. лева финансиране от ЕК

Компанията се занимава с оптимизиране на логистични процеси

18:49 | 11.12.19 г.
<p>
	Аспарух Коев, съосновател и главен изпълнителен директор на Transmetrics. <em>Снимка: Transmetrics</em></p>

Аспарух Коев, съосновател и главен изпълнителен директор на Transmetrics. Снимка: Transmetrics

Българската фирмаTransmetrics, предлагаща софтуер за прогнозиране и оптимизиране на логистични процеси, обяви, че е спечелила 3,25 млн. лева финансиране от Европейската комисия (ЕК).

Средствата са по програмата за ускоряване растежа на иновативни предприятия EIC Acceletaror.

Transmetrics е втората българска компания, която печели субсидия по този инструмент, след като през 2017 г. това постигна и EnduroSat.

Transmetrics планира да използва финансирането за развитие на иновативен софтуер, който е базиран на изкуствен интелект и има задачата да повиши ефективността на логистичните компании и да намали генерирането на въглеродни емисии, посочва компанията в съобщение до медиите.

От него става ясно, че тя попада в списък от общо 75 европейски фирми, които са получили подкрепа по тази програма. Те са избрани след разглеждането на повече от 1800 кандидатури.

Досега работата на Transmetrics беше фокусирана върху софтуера за намаляване неефективността в транспорта и логистиката.

Камионите в Европейския съюз се движат, без да са натоварени на пълен капацитет, което води до генериране на ненужни разходи и вредни емисии. Същевременно логистичната индустрия генерира около 30 на сто от световните въглеродни емисии.

Всички тези неефективни процеси са свързани с остарелите системи за планиране и с факта, че повечето логистични фирми продължават да подготвят графиците си в Excel. Целта на Transmetrics е да се пребори с тези проблеми, използвайки изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още