IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската софтуерна индустрия загърбва кризата

След забавянето през 2009 г. браншът отчита ръстове през 2010 и 2011 г., като продажбите му през последната година са за около 750 млн. лв.

11:00 | 02.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българската софтуерна индустрия загърбва кризата

Българският софтуерен бранш сякаш загърби кризата и отчита ръст на продажбите от 6% през 2011 г., сочат данните на изследването "Барометър на българската IT индустрия", представено днес от Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/.

За 2010 г. нарастването бе дори по-силно – 12%. „Така кризата в бранша при нас продължи само една година – през 2009 г.“, заяви Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ.

Преди три години компаниите, участвали в проучването, са отчели приходи средно на фирма от 1,74 млн. лева спрямо 2,4 млн. лв. средно през 2008 г. Общо за бранша нетните приходи от продажби тогава отчетоха намаление с 27% в сравнение с 2008 г. 

„През 2009 г. много компании спряха разходите си, не защото нямат пари, а за всеки случай – превантивно. Голяма част от тези средства са били освободени по-късно през следващата година и така се получи това наваксване“, каза за Investor.bg Захариев.

„Гледайки резултатите и предвид факта, че над 50% от продажбите са за експорт, нашето развитие следва глобалната криза, а не кризата в България. И тъй като в САЩ най-силно кризата се усети през 2009 г., това се отрази силно и на нашите фирми през същата година“, добави и президентът на БАСКОМ Георги Брашнаров. 

40-те участници в проучването, от които над три четвърти са с българска мажоритарна собственост, са реализирали продажби за средно 6 млн. лв. на година – това е една трета от целия сектор за софтуер в IT индустрията.

По груби сметки само производителите на софтуер отчитат годишни продажби от 750 млн. лева през последната година. Също на толкова се изчислява хардуерният бизнес, а два пъти по-високи са продажбите на телекомуникационния сектор. Всички тези подсектори, обединени в понятието ИКТ, отговарят за около 10% от брутния вътрешен продукт на България, поясни Брашнаров. 

Барометърът включва статистическа информация за развитието на българския софтуерен бранш през отминалата година, както и прогнози за 2012 г. Той е осъществен в периода март – април 2012 г. от GOPA Consultants, Германия, по поръчка и с активното участие на БАСКОМ. 

Над половината от IT продуктите и услугите са предназначени за развитите държави. 60-70% от целия износ е за Европа, а най-големият единичен пазар са САЩ.

Средната работна заплата в бранша е 2378 лева, което представлява ръст от 9,4% на годишна база. Въпреки че се наблюдава увеличение на средната работна заплата, то в никакъв случай не е за сметка на съкратени нископлатени позиции, поясниха от асоциацията.

Тъкмо обратното – през 2011 г. бройката заети в технологичните компании, участвали в проучването, е нараснала с 10% спрямо 2009 г. Очакванията на половината от участниците са за ново увеличение на заплатите с 10% през 2012 г., а според една пета от запитаните ръстът ще е между 10 и 25%.

Ограничител на растежа е липсата на достатъчно квалифицирани служители. Всяка една компания от анкетата е имала по почти 8 отворени позиции. Времето за запълване на една отворена позиция е близо 2 месеца, поясниха още от БАСКОМ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hamorphis
преди 11 години
учебници? internet?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
gelkata15
преди 11 години
Иска ми се да критикувам всички правителства от началото на прехода до сега,че не правят нищо за хората като мен,желаещи да се обучават на компютърни науки!Защото когато през 1996 година затвориха завода ни,аз в Бюрото по труда пожелах да изкарам курс по компютърна грамотност,а те ме погледнаха сякаш съм извънземен.Вярно, бях на 45 години но това не ми пречеше защото съм технически грамотен-в завода бях 14 години механик на цех Обезпрашаване.Изпратиха ме шлосер.!Както и да е пенсионирах се и си купих компютър и започнах самообучение с помагала от улични търговци и списания от павильоните за вестници.Но разбирам,че това е само началото и ми трябват учебници.Учебници ,но с Дянковите увеличения на пенсиите,учебници ама в друг живот!Та искам да попитам Вас специалистите,мога ли и къде ако мога, да намеря подходящи учебници на цени като за пенсионер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още