IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фирми са платили над 2 млн. евро откупи след кибератаки за година

Средният откуп за връщане на откраднати данни е 15 хил. евро. Около 60% от фирмите, претърпели кибератака, до шест месеца фалират

12:42 | 13.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече от 2 млн. евро откупи след кибератаки са платили български фирми за година, съобщи на форума "Киберсигурност - как да опазим фирмата от модерните разбойници" в Добрич специалистът по дигитална и фискална сигурност Валентин Генев, цитиран от БТА.

Средният откуп, който плащат фирмите, за да си върнат откраднатите данни за клиенти, доставчици, цени и други, е 15 хил. евро, посочи той. Около 60 на сто от фирмите, претърпели кибератака, до шест месеца фалират.

Хакерските посегателства могат сериозно да спънат бизнеса, като срокът за възстановяване на данните е от 23 дни до 50 дни, ако атаката е на вътрешен човек, коментира Генев. По думите му над 80 на сто от малките и средните предприятия не смятат киберсигурността за свой проблем.

Генев коментира, че фирмите са лесна мишена, тъй като в около 90 на сто от дружествата персоналът не е обучен и мерките за сигурност са на елементарно равнище. Това означава, че фирмите не могат да покрият стандартите за надеждност и работа с партньори в чужбина.

Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми, често архивиране на данните и повече внимание при отваряне на файлове, съветва специалистът по дигитална и фискална сигурност.

Налице е тенденция бизнесът изцяло да се "изнася" в интернет, което дава възможност на хакери бързо и лесно да достигнат до чувствителна информация, ако фирмите не предприемат мерки за сигурност, каза регионалният представител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Николай Петканов.

Събитието в Добрич, което събра предприемачи от различни сектори, се организира по инициатива от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stat counter
преди 7 години
Ами като подкупите предполагам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stat counter
преди 7 години
Ами като подкупите предполагам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Платените откупи как се осчетоводяват? Или се плащат от джоба на собствениците на фирмата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още