Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Български фирми се включват в новите програми за цифрово финансиране в Европа

С цифровите иновации ще се предложат по-добри финансови продукти за потребителите, съобщи Людмила Андреева-Пасков от FISMA към ЕК

Български фирми се включват в новите програми за цифрово финансиране в Европа

Снимка: Ройтерс

Малкият и средният бизнес ще може да се възползват от новите програми за цифрово финансиране, а това от своя страна ще подпомогне по-бързата дигитализация и възстановяване на Европа. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Людмила Андреева-Пасков, генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“ (FISMA) към Европейска комисия.

Още по темата

Тя обясни, че новият пакет за цифрови финансови услуги в Европейския съюз отваря нови канали, като в него има четири стратегически приоритета. Въвеждането му трябва да се справи с фрагментацията на цифровия пазар, да гарантира, че регулаторната рамка улеснява цифровите иновации и създава европейско пространство за финансови данни с цел насърчаване на основаните на данни иновации.

С пакета ще се изгради европейска стратегия за данните, включително разширен достъп до данни и споделяне на данни в сектора на финансовите услуги. С изпълнението на четвъртия приоритет ще се посрещнат новите предизвикателства и рисковете, свързани с внедряването на цифровите технологии.

По думите на Людмила Андреева-Пасков насърчаването на иновациите в сектора на финансовите услуги носи възможности за разработване на по-добри финансови продукти за потребителите.

Експертът съветва финансовото министерство да си сътрудничи със страни, които развиват проекти за „достъпен език на цифровите технологии“ и като добър пример посочи Гърция, Естония и Полша.

„Ще бъдат изготвени препоръки към отделните страни по отношение на цифровите финансови услуги, както и етични насоки за използването на изкуствен интелект“, информира експертът от генерална дирекция FISMA от Европейската комисия подчерта, че част от стратегията на ЕК включва и увеличаване на финансовата грамотност.

„В България също се работи по създаване на стратегия за повишаване на финансовата култура“, съобщи Людмила Андреева-Пасков.

Какво има в новия пакет за цифрови финансови услуги в ЕС? Как ще извършва надзорът върху цифровите услуги? Кои са факторите за развитие на финтех? Докъде стигна проектът за финансова грамотност в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Отчетът на IBM разочарова на фона на свитите продажби в софтуерния бизнес