IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фирми се включват в новите програми за цифрово финансиране в Европа

С цифровите иновации ще се предложат по-добри финансови продукти за потребителите, съобщи Людмила Андреева-Пасков от FISMA към ЕК

19:48 | 04.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малкият и средният бизнес ще може да се възползват от новите програми за цифрово финансиране, а това от своя страна ще подпомогне по-бързата дигитализация и възстановяване на Европа. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Людмила Андреева-Пасков, генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“ (FISMA) към Европейска комисия.

Тя обясни, че новият пакет за цифрови финансови услуги в Европейския съюз отваря нови канали, като в него има четири стратегически приоритета. Въвеждането му трябва да се справи с фрагментацията на цифровия пазар, да гарантира, че регулаторната рамка улеснява цифровите иновации и създава европейско пространство за финансови данни с цел насърчаване на основаните на данни иновации.

С пакета ще се изгради европейска стратегия за данните, включително разширен достъп до данни и споделяне на данни в сектора на финансовите услуги. С изпълнението на четвъртия приоритет ще се посрещнат новите предизвикателства и рисковете, свързани с внедряването на цифровите технологии.

По думите на Людмила Андреева-Пасков насърчаването на иновациите в сектора на финансовите услуги носи възможности за разработване на по-добри финансови продукти за потребителите.

Експертът съветва финансовото министерство да си сътрудничи със страни, които развиват проекти за „достъпен език на цифровите технологии“ и като добър пример посочи Гърция, Естония и Полша.

„Ще бъдат изготвени препоръки към отделните страни по отношение на цифровите финансови услуги, както и етични насоки за използването на изкуствен интелект“, информира експертът от генерална дирекция FISMA от Европейската комисия подчерта, че част от стратегията на ЕК включва и увеличаване на финансовата грамотност.

„В България също се работи по създаване на стратегия за повишаване на финансовата култура“, съобщи Людмила Андреева-Пасков.

Какво има в новия пакет за цифрови финансови услуги в ЕС? Как ще извършва надзорът върху цифровите услуги? Кои са факторите за развитие на финтех? Докъде стигна проектът за финансова грамотност в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още