Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Българският бизнес е на дъното в ЕС по използване на облачни технологии

98% от компаниите в ЕС имат достъп до интернет, показват данните на Евростат за 2020 г.

Българският бизнес е на дъното в ЕС по използване на облачни технологии

Снимка: Bloomberg LP

България е на последно място в Европейския съюз по използване на облачни технологии от страна на бизнеса, показват данните на Евростат за 2020 година. От тях е видно, че едва 11% от компаниите с достъп до интернет у нас ползват подобни технологии.

Източник: Евростат

За сравнение, средното ниво в ЕС е 36%, въпреки че през 2020 година 98% от компаниите с над 10 души персонал имат достъп до интернет, посочват още от статистическата служба на общността.

Последните години показват увеличение на компаниите, ползващи облачни услуги - през 2016 година делът им е едва 19 на сто.

От Евростат отчитат, че няма съществени разлики по отношение на достъпа до интернет за бизнеса в ЕС. Но използването на облачните технологии варира в много широки граници. Този вид услуги не се използва много на Балканите - освен България, на дъното на класацията са още Румъния (16% от фирмите) и Гърция (17%).

На обратния полюс са скандинавските страни. Най-голям е броят на фирмите, ползващи облачни услуги, във Финландия (75%), Швеция (70%) и Дания (67%).

Още по темата

Най-честото облачно решение за бизнеса са електронните пощи - 76% от компаниите използват тези технологии. На второ място се използват възможностите за съхранение на данни (67%), а на следващо - за софтуер и за хостване на бази данни.

Компаниите, които използват облачни услуги, са основно в областта на финансите и счетоводството.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Всички магазини на Apple в САЩ вече работят