IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският бизнес е на дъното в ЕС по използване на облачни технологии

98% от компаниите в ЕС имат достъп до интернет, показват данните на Евростат за 2020 г.

16:50 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България е на последно място в Европейския съюз по използване на облачни технологии от страна на бизнеса, показват данните на Евростат за 2020 година. От тях е видно, че едва 11% от компаниите с достъп до интернет у нас ползват подобни технологии.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

За сравнение, средното ниво в ЕС е 36%, въпреки че през 2020 година 98% от компаниите с над 10 души персонал имат достъп до интернет, посочват още от статистическата служба на общността.

Последните години показват увеличение на компаниите, ползващи облачни услуги - през 2016 година делът им е едва 19 на сто.

От Евростат отчитат, че няма съществени разлики по отношение на достъпа до интернет за бизнеса в ЕС. Но използването на облачните технологии варира в много широки граници. Този вид услуги не се използва много на Балканите - освен България, на дъното на класацията са още Румъния (16% от фирмите) и Гърция (17%).

На обратния полюс са скандинавските страни. Най-голям е броят на фирмите, ползващи облачни услуги, във Финландия (75%), Швеция (70%) и Дания (67%).

Най-честото облачно решение за бизнеса са електронните пощи - 76% от компаниите използват тези технологии. На второ място се използват възможностите за съхранение на данни (67%), а на следващо - за софтуер и за хостване на бази данни.

Компаниите, които използват облачни услуги, са основно в областта на финансите и счетоводството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още