Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Българският ИКТ специалист: Висшист до 34 г. и работещ в голяма фирма

Заплатите в сектора са средно 30 хил. лева годишно

Българският ИКТ специалист: Висшист до 34 г. и работещ в голяма фирма

Снимка: Рixabay

Профилът на българският компютърен специалист, работещ в областта на информационно-комуникационните технологии /ИКТ/ е следният: обикновено е мъж на възраст до 34 години, висшист и работещ в голяма компютърна фирма. Това показват данни от анализ на Евростат за някои особености в професията на ИКТ специалистите в ЕС през 2017 г.

Около 66% от българските ИКТ специалисти са мъже, а 34% са жени, сочат данните, цитирани от БТА. Близо 98% от местните ИКТ специалисти са също с висше образование.

По възрастови характеристики 70% от българските компютърни спецове са били между 18-34 години и едва 30% са били на възраст 35-74 години.

През миналата година около 20 на сто от предприятията у нас или всяко пето предприятие, е имало заети лица, чиято основна задача е била да разработват, управляват или поддържат ИКТ системи и софтуерни приложения.

Големите компании с 250 и повече заети лица са предлагали най-много работни места за ИКТ специалисти у нас.

Близо 65% от българските компютърни спецове са работели за подобни компании.

Малките предприятия със заети лица между 10- 50 души са предлагали едва 15 на сто от работните си места за компютърни специалисти. Останалите 20% ИКТ специалисти са работили за по-малки фирми, показват данните на Евростат.

По данни на НСИ заплатите в ИКТ сектора са били най-високи в целия спектър на пазара на труда у нас - средно около 30 хил. лева годишно са получавали компютърни специалисти в частния сектор.

Секторът с най-малко безработица

През 2017 г. мъжете са съставлявали основната част от 2,7-те милиона души в ЕС, които са били наети и са имали образование по информационни и комуникационни технологии - силният пол е заемал 85% от сектора ИКТ в Евросъюза, отчита Евростат.

Сред държавите членки на ЕС страната с най-висок дял на заетите лица с образование по ИКТ, които основно са били мъже, е била Чехия /93%/, следвана от Унгария и Полша /и двете - по 90%/.

Най-нисък дял на мъже ИКТ-специалисти е регистриран в три страни от ЕС: България - 66 на сто, Ирландия - 73 на сто и Румъния - 75 на сто.

В южната ни съседка Гърция съотношението на ИКТ специалисти по полове е било: 87 на сто мъже и 13 на сто жени. В Сърбия и Македония съотношението е било почти еднакво - 75 на сто ИКТ специалисти мъже и 25 на сто - жени. В Турция 70 на сто от ИКТ специалистите са били мъже и 30 на сто - жени.

Според Евростат групата на ИКТ специалистите в ЕС е с най-ниски нива на безработица за последните години, тъй като пазарът на труда за хора с такова образование бързо се разраства.

Едва 1% от ИКТ специалистите в ЕС са били безработни. Това са около 27 000 души при среден показател за безработица около 8 на сто и близо 20 млн. безработни европейци.

Най-висок дял на лицата с образование по ИКТ, които са били безработни през 2017 г., е регистриран в четири южни държави: Италия - 14 на сто, Испания - 15 на сто, Португалия - 16 на сто и най-вече Гърция - 25 на сто.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева
Още по темата: Новини Пазар на труда ИКТ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им