IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският институт INSAIT привлече световноизвестен професор по изкуствен интелект

Белгиецът проф. Люк ван Гуул преподава в швейцарския технологичен университет ETH Zurich

15:43 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: INSAIT</em></p>

Снимка: INSAIT

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) в София обяви, че е привлякъл към екипа си световноизвестния професор Люк ван Гуул, който е сред най-популярните учени в сферата на машинното самообучение и компютърното зрение, съобщават от INSAIT.

Белгийският учен от години е професор в швейцарския технологичен университет ETH Zurich и е ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих. Освен това ръководи изследователска група в областта на компютърното зрение в KU Leuven в Белгия.

Същевременно проф. Ван Гуул стои зад създаването на 12 стартъпа, включително Endosat, eSaturnus, Fashwell и GeoAutomation, а благодарение на техния успех технологични гиганти като Apple, Facebook и Nvidia откриват свои подразделения в Цюрих.

Професорът е сред най-цитираните учени в света (с над 160 хил. цитата) в сферата на изкуствения интелект.

“Време е да сложим край на продължилото дълги години изтичане на мозъци в тази част на света и да започнем да привличаме таланти в региона”, коментира професор Люк ван Гуул.

Участието на учения ще позволи на института, който е част от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и на България да се установят като глобален център в областта на изкуствения интелект. Това напълно отговаря на амбициите на INSAIT, който беше открит през април, да се превърне в изследователски център на световно ниво в сферата на компютърните науки.

Зад присъединяването на проф. Люк ван Гуул стои българската ИТ компания SiteGround, която е осигурила финансиране. Тя ще даде 4 млн. лева за пет години, с които ще се осигури възнаграждението на учения. Средствата са част от обещаните още през април общи инвестиции на SiteGround в INSAIT на стойност 12 млн. лева.

Според архитекта на INSAIT проф. Мартин Вечев привличането на учен от такъв ранг за първи път в Източна Европа е „нова страница в развитието на българската технологична и научна екосистема в сферата на информатиката“. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още