IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският лекар, който прави 3D импланти за хора и животни

Създаваме кости, досущ като тези в животинското и човешкото тяло, казва основателят на OS implants Ваньо Везиров

11:38 | 10.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

OS implants създава персонизирани импланти за пациенти от ветеринарната и хуманитарна ортопедия. Идеята стартира преди една година с вдъхновението ми към 3D принтирането и приложението му в медицината. Попаднах на интересна статия, че в световен мащаб се принтират първите костни модели, които се използват за операции при хора. Реших, че мога да бъда един от пионерите в България, които се занимават с 3D принтиране на кости. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Ваньо Везиров, основател на „OS implants”.

„Всичко започва от пациента, които има дадена травма. Лекуващият лекар прави томография на пациента и след това ние създаваме 3D принтирано изображение на компютърната томография. Създаваме кости досущ като тези в животинското и човешкото тяло“, обясни изобретателят.

Д-р Везиров разкрива, че когато човек се занимава с медицински продукти, има нужда от необходими сертификати и затова от „ОS implants” започват първо да правят разработки на животински модели, заради по-евтини и бързи резултати.

„Наши продукти са използвани за провеждането на успешна операция на куче порода йоркширски териер, като размерите на импланта, с които ветеринарят е работил, са от порядъка на 1 мм“, разказа още той.

Броят на поръчките към „ОS implants”” расте, а д-р Везиров не крие радостта си към възможностите, които технологията предоставя.

„Имаме 50 продадени хирургични модела, освен това създадохме практически семинар заедно с Българската асоциация по ветеринарна ортопедия, на които поканихме 20 ветеринарни ортопеди, които да работят по еднакъв клиничен случай“, коментира перспективите основателят на „OS implants”.

Той представи и прогнозите пред компанията.

На този етап произвеждаме хирургични модели, които не се поставят в тялото, следващата стъпка на “OS implants”е да направи импланти за животни, както и първите персонализирани импланти за хора“, информира д- Везиров.

По негови думи компанията планира да остане базирана в нашата страна, тъй като перспективите ѝ за развитие са добри.

„Производството ще бъде базирано в България, но нищо не пречи да започнем да се разпространяваме в Европа и Близкия изток“, посочи д-р Везиров.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още