IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският суперкомпютър е вече сглобен в „София Тех Парк“

Суперкомпютърът на Atos ще бъде най-мощният в Източна Европа и се очаква да заработи през юли

23:18 | 11.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<strong>Ярослав Войте</strong>х, ръководител на HPC &amp; Big Data звеното на Atos в Чехия.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Atos</em></p>

Ярослав Войтех, ръководител на HPC & Big Data звеното на Atos в Чехия. Снимка: Atos

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на архитектурата BullSequana XH2000 на Atos, вече е доставен и сглобен в „София Тех Парк“, съобщиха от компанията.

Компанията Atos беше избранa да достави българския петаскейл суперкомпютър от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума „Петаскейл Суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“.

Суперкомпютърът щe бъде най-мощният в Източна Европа, а очакванията са с неговата помощ България да се позиционира като лидер в областта на високите технологии в региона.

Екипът на Atos Чехия вече е започнал тестовете на конфигурацията и се очаква суперкомпютърът да заработи през юли.

Целта му е да спомогне за подобряване на европейските научни изследвания и да насърчи иновациите, като предостави достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни изчисления (HPC) на широк кръг потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор.

Суперкомпютърът ще служи за развитието и на много области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.

„Голямото предизвикателство пред екипа на консорциум „Петаскейл Суперкомпютър – България“ е изграждането и изпълването със съдържание на връзката между няколко страни – академия, индустрия, София Тех Парк и петаскейл компютър“, посочи Петър Статев, председател на надзорния съвет в „София Тех Парк“.

Той потвърди, че вече са получени и първите заявки за решаване на прагматични задачи от областите химия, медицина и биология.

„Суперкомпютърът ще осигури на потребителите максимална производителност от 6 petaFLOPS изчислителни мощности, което означава, че ще бъде възможно да се обработват изключително големи обеми данни в реално време и да се получават резултати още по-бързо. Той ще бъде от огромна полза за Европа, както и за България, като ни доближава с една крачка до амбицията ни да превърнем Европа в световен лидер при високопроизводителните суперкомпютри”, коментира Ярослав Войтех, ръководител на HPC & Big Data звеното на Atos в Чехия.

Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро.

Освен в България, суперкомпютър, базиран на Atos BullSequana, е избран и за още четири локации със суперкомпютърни центрове, част от мрежата на EuroHPC: CINECA, Италия; IZUM, Словения; LuxProvide, Люксембург и Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
Dimat
преди 2 години
Вай,вай!Ами сега?!Суперкомпютърът е инсталиран,а великата природна енигма,Винету Велики не е вече на власт!Че за какво ни е тогава този компютър,защото другата "енигма",мат'ряла е толкова просто устроена,че единствено положението и на Буриданово магаре,може да докара компютъра да прегори в напъните да реши тази заГЪДКА!Така,че,да се готвят фирмите за следващия скъпоструващ скрап!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още