IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските софтуерни фирми отчитат ръст от 5,3 на сто през 2010 г.

Компаниите от бранша остават оптимисти и смятат, че тази година растежът ще е още по-голям, показва ново изследване

15:03 | 14.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center;">
	&nbsp;87% от българските софтуерни &nbsp;компании очакват увеличение на заплатите на ИТ специалистите. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

 87% от българските софтуерни  компании очакват увеличение на заплатите на ИТ специалистите. Снимка: sxc.hu

Българският софтуерен бранш отчита ръст от 5,3% през 2010 г., сочат данните на изследването "Барометър на българската IT индустрия", представено днес от Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/.


Барометърът включва статистическа информация за развитието на българския софтуерен бранш през отминалата година, както и прогнози за 2011 г. Той е осъществен в периода март – май 2011 г., от GOPA Consultants, Германия, по поръчка и с активното участие на БАСКОМ. В изследването участват 38 фирми – членки на БАСКОМ и Българската Уеб Асоциация.

Продажбите на фирмите, включени в проучването, нарастват общо с 8% между 2008 и 2010 година. През 2010 г. ръстът е 5,3% на годишна база, а през 2009 г. същият показател е 2,6%. 

Обемът на продажбите на фирмите, участващи в проучването е 163,313 млн. лева. За сравнение, по данни на Националния статистически институт, продажбите на всички софтуерни фирми у нас са 428,809 млн. лева.

Броят на служителите във фирмите – участнички в проучването е 2 489, а този във всички софтуерните фирми според НСИ е 7955.

Фирмите, участващи в Барометъра, представляват 38% от бранша, според обема на продажбите и 31% според броя на работните места, което означава, че изследването обхваща около 1/3 от софтуерната индустрия в България.

„Стабилният ръст, който отчитат българските софтуерни фирми, както и фактът, че 50% от продажбите се реализират в чужбина, показват, че секторът отдавна е навлязъл в своя период на зрялост и има потенциала да бъде един от сериозните двигатели на българската икономика“, твърди Георги Брашнаров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ. По думите му браншът отчита и ръст на заплатите. 

Секторът отдавна е навлязъл в своя период на зрялост и има потенциала да бъде един от сериозните двигатели на българската икономика

Сред другите важни изводи е, че делът на износа се запазва, като 50% от всички продажби на фирмите, участвали в Барометъра, са реализирани в чужбина. Разпределението между реализираните продажби в България и в чужбина е стабилно през годините. От важно значение е също, че износът на продукти с висока добавена стойност като дял от общия износ нараства от 25% за 2008 г. до 28% през 2010 г. Около 60% от износа е в Европа, а около 35% - в Северна Америка.

Очакванията на участниците в  анкетата за развитието на бизнеса  им през 2011 г. остават позитивни. 81% от компаниите очакват  ръст в цялостните продажби за 2011 г., а според 54%, този растеж ще е до 15%.

70% от участниците очакват нарастване на броя служители, а според 87% от компаниите ще се увеличат и заплатите на ИТ специалистите. Нито една компания не прогнозира намаляване на заплатите.

Факторите, които ще окажат най-голямо влияние на софтуерния сектор, са икономическата ситуация – както у нас, така и по света, и пазарът на човешки ресурси.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
XY
преди 12 години
Пълни глупости! Държавните университети са тези сергии за евтини дипломи! В частните са скъпи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Vuicho
преди 12 години
Частните университети в България са сергии за евтини дипломи. Там отиват само хора които не могат да се преборят за тройка в държавните университети.Така че няма толкова луд български бизнесмен, който да налива пари там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Докато средно за развитите държави инвестициите в R&D са 2:1 в полза на индустрията, у нас съотношението е същото, но в полза на държавата. Накратко: българската индустрия е длъжник на обществото и икономиката, но най-вече на себе си, защото от това проличава липса на дългосрочна визия и стратегия.Една от областите, където възвръщаемостта на инвестиции в R&D е най-бърза са именно ИКТ.Ясно е, че държавните университети в България са закърнели кошери на номенклатурчици. Въпросът е защо индустрията е толкова пасивна в партнирането си с частните университети. За съжаление отговорът е банално *** - над 90% от българската ИТ индустрия не оперира в свободния пазар, а разчита на пост-комунистическите връзки на своите директори да осигуряват клиенти или просто са евтини sweat-shops за кодиране. Индустрия с такъв вид няма как да бъде двигател на икономиката. Георги Брашнаров знае това много по-добре от мен, но действията остават само на ниво браншови организации, но не и членуващи фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
има, няма 8,000 програмиста в БГ, ето защо сме толкова изостанала държава и нямаме е-управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още