IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското законодателство е длъжник на блокчейн фирмите, посочи експерт

Африка е важен пазар, където има нови технологии и мобилните плащания през телефон са и между отделните хора, което в Европа още е недостъпно, каза Валентин Алексиев

13:02 | 26.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

AE Venture е компания, която инвестира в стартъпи, използващи блокчейн технология. Вече направихме две издания на акселератора Starfleet и инвестирахме в 15 компании. Тази есен е третото издание, което ще се проведе в Малта. Това съобщи в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria Валентин Алексиев, мениджър Инвестиции в AE Venture.

Алексиев посочи, че компанията кани стартъпи от цял свят, от които подбира около 15 и с тях прави една интензивна седмица на обучения. "След нея се избират най-добрите 8-10 участника, с които продължава едномесечна менторска програма", разказа още той, като добави, че на финала най-добрите получават оферта за инвестиция.

"До момента AE Venture има инвестиции от около 1,6 млн. долара в стартъпи, една част от които са от eternity-blockchain, друга от частни инвеститори", поясни мениджърът. "Финансирали сме три български проекта, останалите са от Германия, Кения, Словения, Хърватия, Сърбия и т.н. Ние сме базирани в България, но сме глобално работеща компания с партньори по целия свят", допълни той.

Според Алексиев Африка е важен пазар и място, което се развива много бързо. "Те направо пропускат някакви стари технологии и започват да използват новите. Пример за това са мобилните плащания през телефон – те могат да са и от потребител към търговец, но и между отделните хора, което в Европа още е недостъпно", посочи той.

По думите му блокчейнът дава възможност върху него да се записват освен числа и скриптове, или т.нар. Smart-contracts. “Числата може да се приемат и за валути, а смарт-контрактите не могат да се променят или изтриват в последствие. Това е гаранция за непроменяемост. Блокчейн може да се сравни с глобална счетоводна книга", обясни Алексиев.

Мениджърът в AE Venture информира, че от българските проекти фирмата е инвестирала в един за децентрализирана борса, който се казва Waydecs, като „това на практика е борса, която не може да бъде спряна”, но „авторите ѝ не могат да си тръгнат с парите на хората”. “Те имат много добри алгоритми за транзакции между блокчейни, което е рядкост, повечето борси правят транзакции само в един блокчейн", разкри предимствата в такава инвестиция експертът.

Той напомни, че Малта иска да се позиционира като страна, която е приятелска към криптообщността. “Те имат и законодателство, което позволява на блокчейн фирми да се регистрират там и да оперират спокойно. Много държави по света нямат такова законодателство и дори се опитват да затварят и да пречат на подобни фирми. В закона в България няма разбиране за различните токени и ако една фирма желае да токенизира своите дялове, за нея е най-лесно да отиде в Малта и да го направи там", коментира Валентин Алексиев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Имхотеп
преди 4 години
"Експерта" го е срам да си напише името и се крие зад "екип на блумбърг тв"Ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Африка е важен пазар, където има нови технологии и мобилните плащания през телефон са и между отделните хора, което в Европа още е недостъпно---и след това мисля че няма мсисъл статията да се чете ... поредния измислен "експерт"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още