IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance има апетит към придобивания на гейминг компании

Китайският гигант преговаря за покупката на дял в CMGE

10:37 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китайският технологичен гигант ByteDance води преговори за придобиването на разработчика на видео игри CMGE Technology Group, твърдят четирима души, запознати с въпроса. Това се случва в момент, в който собственикът на приложението за кратки видеа TikTok се опитва да засили следващия стълб на растежа си, предава Ройтерс.

Сделката може да бъде осъществена във време, в което гейминг индустрията продължава да печели от мерките, наложени за овладяване разпространението на Covid-19, които принуждават хората да си стоят у дома, а това пък дава тласък на свалянията на игри.

ByteDance планира да придобие част или целия дял от 27,6% от CMGE, който в момента е собственост на Fairview Ridge Investment, контролиран от председателя на CMGE Сяо Дзиен и заместник-председателя Син Хендрик, посочват двама от източниците.

ByteDance предлага между 4 и 5 хонконгски долара (0,52 и 0,64 щатски долара) за акция, твърди друг източник. Посоченият диапазон представлява премия между от 30 до 62% над цената, на която акциите завършиха търговията в понеделник – 3,08 хонконгски долара.

След новините книжата на CMGE спряха пониженията си и стойността им нарасна с 21% до 3,75 хонконгски долара по време на следобедната търговия във вторник. Това е най-високото ниво от средата на октомври.

Сяо и Син са най-големите акционери в листната в Хонконг CMGE, като държат съответно 33,9% и 32,6% чрез няколко компании, сочат документи, изпратени до регулаторите.

Делът от 27,6% е на стойност 275 млн. долара, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на пазарната капитализация на CMGE от 997 млн. щатски долара в понеделник.

Осемгодишната ByteDance смята гейминга за следващата стратегическа област на растеж, ето защо от месеци разглежда възможности за инвестиции, така че да изгради своето гейминг портфолио, посочват трима източници.

През август пазарният лидер Tencent Holdings предложи 1,5 млрд. долара за придобиването на Leyou Technologies Holdings. Това направи CMGE по-ясна цел за ByteDance, коментират двама източници.

Една успешна сделка ще направи ByteDance най-големият индивидуален акционер в CMGE. Споразумението трябва първо да бъде финализирано и условията могат да бъдат променени.

Източниците са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират въпроса публично. Нито ByteDance, нито CMGE са отговорили на запитванията за коментар. Ройтерс не е открила Fairview за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още