IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Sony удари 19-годишен връх

Анализаторите очакват още по-големи ръстове заради новия PlayStation 5

17:06 | 05.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цената на акциите на Sony достигна най-високото си ниво от юни 2001 г. въпреки спада по-рано. Анализатори твърдят, че през следващата година може да има още по-голям ръст, тъй като Sony се подготвя да пусне новата си конзола PlayStation 5, пише CNBC.

Вчера японският гигант в електрониката отчете по-високи от очакваното финансови резултати за тримесечието от април до юни и даде прогноза, която надмина консенсусната на анализаторите.

Средната оценка на анализаторите, анкетирани от Refinitiv, е, че стойността на книжата на Sony ще достигне 9538,95 йени (90,35 долара) в следващите 12 месеца, което е с около 9,5% повече спрямо цената от началото на сесията в сряда. Този ръст ще е подпомогнат от силното представяне на бизнеса с игри и възстановяването на подразделението за графични сензори.

19-годишният връх на цената на акциите представлява вот на доверие от страна на инвеститорите към плана за преобръщане на бизнеса в рамките на няколко години, който беше започнат от предишния главен изпълнителен директор Казуо Хираи. Той пое ролята през 2012 г., а през 2018 г. беше наследен от Кеничиро Йошида.

PlayStation 5 на хоризонта

Под ръководството на двамата главни изпълнителни директори постави фокуса върху гейминг подразделението си. В действителност  в рамките на първото фискално тримесечие на Sony, което тъкмо завърши, звеното за игри и мрежови услуги донесе около 54% от общата оперативна печалба.

Sony прогнозира умерен ръст от 0,6% на годишна база на оперативната печалба от гейминг звеното до сумата от 240 млрд. йени за фискалната година, която завършва през март 2021 г. Като цяло обаче Sony очаква печалбата на групата да се свие.

Докато хората прекарваха повече време у дома през второто тримесечие на годината заради блокадите, наложени във връзка с коронавируса, Sony продаде 91 млн. бройки игри. Това е с над 82% повече на годишна база и се случи, въпреки че продажбите на конзоли намаляват. 74% от всички продадени игри са дигитални сваляния – най-голямата бройка до момента.

Междувременно абонаментната услуга на Sony – PlayStation Plus, достигна 44,9 млн. абонати за периода април-юни, над 36,2 млн. за същия период на миналата година.

Тези тенденции помага на резултатите на Sony да растат, твърдят анализатори.

Междувременно Sony се подготвя за пускането на PlayStation 5, най-новата конзола, която е наследник на излязлата през 2013 г. PlayStation 4. Японската фирма твърди, че новото устройство ще бъде готово навреме за празничния сезон в края на годината, когато и Microsoft планира да пусне новия си Xbox Series X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още