IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Центрове за данни на Microsoft ще топлят жилища във Финландия

Целта е да се намалят въглеродните емисии

13:31 | 18.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Финландската компания Fortum обяви в четвъртък, че ще използва отпадната топлина от два нови центъра за данни на Microsoft за отопление на жилищни и бизнес сгради във и около столицата Хелзинки, като същевременно ще намали въглеродните емисии, предава Ройтерс.

Същевременно Microsoft обяви планове за изграждане на центрове за данни, които ще се захранват с възобновяема енергия, а местоположението им е избрано така, че да позволява рециклиране на топлината, създавана от охлаждането на компютърните сървъри.

Централното отопление е широко използвано във Финландия, като изпомпва топла вода през предварително изолирани подземни тръби и традиционно разчита на източници на изкопаеми горива.

Fortum управлява система от подземни тръби, простиращи се на 900 км и обслужващи 250 хил. потребители в района на Хелзинки. След като бъдат завършени, центровете за данни ще обхващат около 40% от топлинните доставки на системата, обявиха двете фирми.

Fortum каза, че инвестицията ѝ за улавяне на топлина от центровете за данни е на стойност 200 млн. евро. Очаква се чрез нея емисиите на въглероден двуокис да спаднат с около 400 хил. тона годишно.

Microsoft отказва да каже колко ще инвестира в центровете.

Компанията е изчислила, че първоначално ще са нужни около 400-500 гигаватчаса енергия от възобновяеми източници годишно, което според нея е сравнимо по обхват с други местни производства, като фабрика за хартия.

Microsoft планира да купува електричество чрез едно или няколко дългосрочни споразумения за закупуване на електроенергия, въпреки че все още не е избрала доставчик, посочват от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още